ERSO musitseeris kurikuulsas Imolas

18. oktoober 2003.

* ERSO rutiin: igal õhtul kontsert ja siis kohvrite pakkimine
* Kontserti tuli anda isegi spordisaalis

Itaalia tuuril olev ERSO jõudis üleeile motospordimaailmas kurikuulsasse, Ayrton Senna surmapaigana ajalukku läinud Imola linna, kus anti kontsert Teatro Comunales.

ERSO on Itaalias andnud juba kümmekond kontserti ning esinemised ja orkestri meeleolu lähevad tõusvas joones.

Direktor Andres Siitani sõnul on esimese Itaalias oldud nädala jooksul tekkinud kaks harjumust – anda iga päev kontserte ja pakkida iga päev kohvreid. “Nii ühes kui ka teises on tekkinud oluliselt suurem vilumus, kui seda ERSO muusikutel iial varem olnud on.

Nali naljaks, aga tekkinud on heas mõttes rutiin ning nädala kokkuvõtteks võib öelda, et kogu reis on siiamaani olnud kasulikuks õppetunniks ja treeninguks kolmes mõttes: meeskonnatöö, vastupidavus ja arusaamine orkestri missioonist kui sellisest. Viimaseks on ju pakkuda võimalikult suurele hulgale inimestele võimalikult häid elamusi. Nii kontsentreeritult kui sellel reisil, pole seda kunagi varem teha saanud.”

Milanos tagasi

Kolmapäeva õhtul esines ERSO teist korda Milanos, Giuseppe Verdi konservatooriumi suures saalis. Esimese ja teise Milano-kontserdi vahele jäi täpselt nädal. “Kahjuks juhtusid need kaks kõige olulisemat kontserti mõlemad olema erakordselt kurnavatel päevadel,” märkis Siitan. “Ka teisele kontserdile eelnes napp neli tundi öist magamist, sest eelmisest kontserdipaigast jõuti hotelli alles paar tundi peale keskööd ning varahommikust kuni vahetult enne kontserti toimunud proovi alguseni kestis bussisõit Kesk-Itaaliast Põhja-Itaaliasse.” Ometi oli Siitani kinnitusel teisel kontserdi oluliselt tugevam tunne. “Saali esialgu väga harjumatu akustika oli omasemaks saanud ja kaasa aitas ka tekkima hakkav vilumus iga päev erineva akustikaga saalis mängida. Midagi halba ei saa öelda ka esimese kontserdi kohta, kuid viimane oli veel palju parem. Suurepärane saavutus.”

Iga reis on omamoodi heaks õppetunniks kõikidele osapooltele. Üks järeldustest on, et ära nõustu solistidega, keda sa ei tunne või keda pole soovitanud väga usaldusväärsed inimesed, ütles Andres Siitan. “Juhtunud “õnnetus”, et meiega kahte Prokofjevi kontserti mängima pidanud solist keeldus ühest kontserdist, osutus lõpuks hoopis suureks õnneks. Prokofjevi 2. klaverikontserti tuli suhteliselt viimasel hetkel meiega mängima Sten Lassmann ning see oli väga õnnestunud vahetus.”

Erandiks on Siitani hinnangul võib-olla Hat‰aturjani viiulikontsert, mida ERSO-ga kaasa sõitev armeenia viiuldaja Nikolai Madojan mängis väga hästi, kuid kõikide teiste kontsertide jaoks oleks Eestist tema sõnul leidnud paremad esitajad. “Ometi pole me ennast lasknud sellest segada ja võtan seda õppetunnina tulevikuks. Pärast hästiõnnestunud turneed teistkordselt Itaaliasse tulles on meil juba kergem oma tingimusi esitada.”

Dirigent on rahul

Küsimusele, kuidas dirigent ERSO seniste Itaalia esinemistega rahul on, vastas Siitan: “Meie peadirigendi üks lemmikväljendeid on, et rahulolev dirigent on surnud dirigent. Alati peab teadma, mida saab paremini ja kuhu edasi minna. Ometi võin ma (saladuskatte all) öelda, et ta on praeguste saavutuste ja tulemustega rahul. Nõudmised aga lähevad aste-astmelt suuremaks ja nii see peabki olema.

Kui me kunagi sarnasele turneele Itaaliasse tagasi peaks tulema, on meie soovid tingimuste suhtes pisut teistsugused ning reisiplaanide ja ajagraafikute natuke hoolikamat korraldust on meil põhjust ja kindlasti ka võimalust tahta. Meisse suhtutakse tõsiselt. Aga muidu on itaallased tore ning vastuvõtlik rahvas.”

Väga erinevad on turnee lõikes olnud esinemispaigad. “Ühel päeval väike, imekaunis ja ilusa “ümara” kõlaga teatrisaal (Sulmona, Campobasso) ning järgmisel päeval mitmetuhandene “halastamatu” akustikaga saal (Milano). Kõigeks tuleb valmis olla ja kõigega kiiresti kohaneda. Üks kontsert toimus näiteks paarituhande elanikuga mägilinnakese Sondalo spordisaalis, kus polnud isegi mingeid korralikke tingimusi esinemisriiete selgapanekuks.”Vahet pole – inimesed tulevad muusikat kuulama,” kommenteeris Siitan.

Siitani sõnul on ERSO oma Itaalia-tuurist saanud julgustust järgmisteks. “Oleme saanud ka pakkumisi, aga nendest hiljem, siis, kui nad konkreetsemat vormi omandama hakkavad.”