Muusikakollektiividele käib üle jõu kontserdimajadele määratud rendihind

15. november 2003.

Eesti kaks riiklikku muusikakollektiivi on loobunud kasutamast Tartu ja Pärnu kontserdimaja ruume, sest Eesti Kontserdi kehtestatud rent käib neile üle jõu.

Eesti Kontserdi juht Aivar Mäe aga probleemi ei näe ja leiab, et muusikakollektiivid, kes ei jõua kontserdimajade eest maksta, võivad sama hästi kirikuid kasutada.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) teatas eile hommikul juba väljakuulutatud jõulukontsertide ärajäämisest, sest väljaminekud oleks liiga kõrgeks läinud. ERSO peadirektor Andres Siitan ütles, et rahaküsimus teravnes tänavu juulis, mil Eesti Kontsert tõstis Vanemuise kontserdimaja senise käibemaksuta rendihinna 8000 kroonilt 10 000 kroonile.

Sellest tõsisem löök oli Siitani sõnul aga Eesti Rahvusmeeskoori (RAM) kehtestatud hind, mille kohaselt ühe kontserdi eest tuleb Eesti Kontserdile maksta käibemaksuta 20 000 krooni ning iga järgneva kontserdi eest käibemaksuta 5000 krooni. Seni olid nii ERSO kui ka Eesti Kontsert kasutanud meeskoori riigiasutustena tasuta.

Aivar Mäe sõnul on tegemist väljapressimisega. Vanemuise juhi asetäitja Kulvo Tamra ütles, et hind on riigiasutuste jaoks nii odav kui võimalik. “Kui on tegemist kommertsiga, balli või konverentsiga, on hinnad teised,” märkis Tamra.

Tartu ja Pärnu kontserdimajas esinemisest on loobunud ka Eesti Filharmoonia Kammerkoor, kes kasutab nüüd Pärnus Eliisabeti kirikut ja Tartus ülikooli aulat. “Süvamuusika kontserdid jäävad paratamatult igal juhul miinusesse, seetõttu ei saa me endale nii kõrget renti lubada kui eraettevõtted,” ütles kammerkoori direktor Anneli Unt.

ERSO teatas eile hommikul, et 21. ja 22. detsembriks väljakuulutatud jõulukontserdid Pärnus ja Tartus jäävad kontserdimajade hinnakirjade muutuste tõttu ära.

Eile õhtul teatas ERSO siiski, et kuulajate soovile vastu tulles kontserdid toimuvad.

Andres Siitan märkis, et siiani pole ERSO Paavo Järviga Tartus esinenud ja kontserdi ärajäämine valmistaks eriti sealsetele kuulajatele suure pettumuse.

Rendihind pidi tõusma

Kultuuriministeeriumi muusikanõunik Margit Peil peab Vanemuise rendihinna tõusu vajalikuks.

“Rendihind tõusis elu kallinemise tõttu,” ütles ta. “Kui Eesti Kontsert (EK) ja ERSO aga omavahel kokkuleppele ei jõua, peab ministeerium tekkinud probleemi lahendama.”

Peil viitas ka EK maja remondile. “Kuidagi peab Eesti Kontsert oma võla tasuma,” lisas ta. “Aga ma ei saa aru, millest on tulnud Eesti Rahvusmeeskoori (RAM) tasu.”

Ministeeriumi esindajad kohtuvad tuleval nädalal Vanemuise direktori Aivar Mäega, et otsida tekkinud probleemile lahendusi.