ERSO lubab rahulikku, ent hea muusikaga aastat

12. september 2007.

Sel reedel alustab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester kodusaalis, Estonia kontserdisaalis, oma 81. hooaega. Orkestrit juhatab seitsmendat aastat peadirigendi ametis Nikolai Aleksejev ja klaverisolistiks on maailma kontserdilavadel kõrgelt hinnatud pianist Nikolai Luganski.

ERSO direktor Andres Siitan lubas hooaega tutvustades rahulikku, šokeerivate üllatusteta aastat. «Muuta on vaja seda, millega pole rahul. Meie pole seadnud eesmärgiks publikut üllatada, vaid pakkuda lihtsalt head muusikat.»

Nii esitatakse klassika kõrval ka nüüdismuusikat, toimub lastekontsert ja jaanuaris taas ooperigala, kus solistiks Annely Peebo.

Orkestri ette tulevad sel hooajal eesti dirigentidest Olari Elts, kes ühtlasi on kuulutatud ka ERSO esimeseks külalisdirigendiks, Eri Klas, Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Jüri Alperten, Risto Joost, ja Mihhail Gertz. Külalisdirigentidest on kõige tuntum rahvusvaheliselt kõrge tunnustusega venelane Nikolai Borei­ko.

ERSO välisesinemised on kevadel Helsingis ja Stockholmis. Viimaseks puhuks on tellitud uudisteos Toivo Tulevilt.

Andres Siitani sõnul ootab orkestrit 2009. aasta märtsis ees paarikümnekontserdiline USA turnee. Paavo Järviga plaadistama asutakse järgmise aasta suvel.

Siitan kinnitas, et ERSOga on praegu kõik kõige paremas korras ja ka publikut tuleb aina rohkem. (PM)