Palju toredaid dirigente, veel rohkem häid soliste

13. september 2007.

ERSO sügishooaega ilmestavad Eesti heliloojate värskete teoste esiettekanded.

ERSO ja Eesti Kontserdi uue hooaja avab homme Estonia kontserdisaalis Vene klaverivirtuoos Nikolai Luganski. Tavatult klaverikesksel avakontserdil esitatakse Rahmaninovi populaarset Teist klaverikontserti ning solisti eritingimusena ka Raveli Klaverikontserti vasakule käele. Ometi ei ole orkester pelgalt saaterollis ning saab veel eriliselt silma paista Raveli süidiga nr 2 koreograafilisest sümfooniast “Daphnis ja Chloe”. Süit pole küll teab kui pikk, ent võimaldab orkestrantidel näidata niihästi enda tehnilist vilumust kui ka tundlikku kõlakujundust. Luganski on külastanud Eestit korduvalt, viimati kolme aasta eest, ning ERSO direktori Andres Siitani sõnul on mitmedki huvilised vahepeal tema järele küsinud. Nende palvetele saab nüüd niisiis vastatud.

Välisesinejatest saab sügisel kuulda veel Saksa viiuldajat Denis Goldfeldi, USA bassisti John Pattuccit, Läti viiuldajat Laura Zarinat, Prantsuse pianisti Alexandre Tharaud’d jt. Rääkides Eesti interpreetidest, ei saa mööda minna Kalle Randalu ja Jüri Alperteni üllatuslikust tandemist, kes esitab Mozarti Kontserti kahele klaverile. Traditsioonilisel jaanuarikuisel ooperigalal astub üles Anneli Peebo – sedapuhku, ja mitte esimene kord, ühes baritoni Morten Frank Larseniga. Dirigentidest lööb ikka väsimatult takti ERSO peadirigent Nikolai Aleksejev (tänavu juba seitsmendat hooaega), pulti astuvad aga ka Eri Klas, Kristjan Järvi, Anu Tali, Andres Mustonen, Paul Mägi ja Jüri Alperten. Ning muidugi Olari Elts, kes tänavu on nimetatud ERSO esimeseks külalisdirigendiks.

Tüüri ja Tulve esiettekanded

Noorimast generatsioonist on esindatud Risto Joost ja Mihhail Gerts. Külalistena saab näha Andrei Boreikot Venemaalt (septembri lõpus rahvusvahelisel muusikapäeval), Hannu Lintut Soomest, Maksim Aleksejevit ja Edward Higginbottomit Inglismaalt. Viimati mainitu juhatab jõulukontserti.

Peale traditsioonilisema repertuaari ning välismaiste teoste (alates Viini klassikutest, lõpetades serialistidega) kuuleb algaval hooajal ka Eesti heliloojate uudistaieseid. Sügisesel NYYD-festivalil toimuvad näiteks Erkki-Sven Tüüri akordionikontserdi “Eesti” ja uue Helena Tulve teose maailma esiettekanne. Kevadel kuuleme Tauno Aintsi Eesti Vabariigi aastapäevaks tellitud teost ning Toivo Tulevi vastset üllitist. Viimati mainitut esitatakse ka maikuisel Rootsi-turneel, kus kõlab ka Tüüri 5. sümfoonia. Reis on plaanitud teha ka Helsingisse. Samas valmistutakse juba praegu 2009. aasta märtsis toimuvaks, 15–20 kontserti hõlmavaks USA-tuuriks.

Küll aga ollakse mäel plaadistustega. Viimane rõõmu-sõnum puudutab Tüüri “Magmat” Evelyn Glennie’ga peaosas. Plaat on saanud sooja vastuvõtu BBC Music Magazine’ilt ja Gramophone’ilt.