«Vene Reekviem» äratab tööstushoone uuele elule

22. august 2009.

Tuhatkond muusikahuvilist viiakse homme katamaraaniga Tallinna linnahalli juurest vana tööstushoone uuestisünni tunnistajaks – tühjalt seisnud valukojas kantakse ette maineka noore vene helilooja Lera Auerbachi monumentaalteos «Vene reekviem».

Kontserdipaigaks on Balti laevaremonditehase territooriumil asuv Noblessneri valukoda, kuhu rajatud Nargen Music Hallis toimub homme esimene kontsert.

Avakontserdina esitatakse suurvormi, milles lööb kaasa ligi 180 esinejat: suur sümfooniaorkester, segakoor, poistekoor ning solistid Tõnu Kaljuste juhatamisel.

«Vene reek­viem» on pühendatud repressioonide ja sõdade ohvritele üle maailma ja Nargen festival tähistab sellega 23. augustil üleeuroopalist kommunismi- ja natsismiohvrite mälestuspäeva ning 20 aasta möödumist Balti ketist.

Uue kontsertpaiga saamislugu on Auerbachi teosega otseselt seotud. Kaljuste juhatas 2007. aastal Bremenis «Vene reekviemi» esiettekannet.

«Kontserti ette valmistades sain suure elamuse teose tekstide kompositsioonist ja orkestratsiooni värviküllusest. Kujutlesin reekviemi esitust teatraalsete elementide ja sõnade visualiseerimisega,» rääkis Kaljuste. «Bremenis polnud see võimalik, hakkasin otsima ruumi, kus niisugust visiooni ellu viia. Kui Jaanus Rohumaa mind valukotta viis, tundsin, et leidsime väärika saali, kuhu mahuvad me ideed, solistid, orkester ja koorid. See on tõeline Festival Hall. Haruldane akustika.»

Homseks «Vene reekviemi» ettekandeks on Nargen Music Halli üles sätitud istekohti tuhandele kuulajale-vaatajale.

Nargen festivali projektijuhi Kertu Orro sõnul on plaanis kohta suviti kasutada, kuna Nargen festival on suvine kontsertsari. Järgmiseks suvekski on plaanid tehtud. Siis tulevad Nargen Music Hallis etendamisele Veljo Tormise «Eesti meeste laulud», lavastaja Peeter Jalakas tahab tuua lavale Arvo Pärdi «In Principio».

Lennusadama taga asuv valukoda kuulub Peetri sadama ehk Port Noblessneri alale, kus septembris avab arendaja Jaanus Tamme jahisadama. Tsaariaegse sõjasadama otsustas korda teha selle omanik Balti laevaremonditehas, ning Kaljuste ja Tamme lõid käed, et valukojast saaks kontserdisaal Nargen festivali suurkontsertide jaoks, mis Naissaare Omari küüni ei mahu.

Publik peab kontserdile katamaraanidega mööda mereteed minema seetõttu, et muudmoodi sinna praegu ei pääse.

«Vene reekviem»
Helilooja Lera Auerbach
Lavastaja Jaanus Rohumaa
Dirigent Tõnu Kaljuste
Kaastegevad: Annely Peebo, Nikita Storojev, Heldur Harry Põlda, segakoor Latvija, ERSO, Estonia poistekoor Hirvo Surva juhtimisel

http://www.elu24.ee/?id=155033