ERSO avas uue hooaja eesriide

08. september 2009.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) avas eile oma uue hooaja plaanid. Sellest kõige olulisem on ehk peadirigendi vahetus hooaja lõpus.

Aga oodata on ka külalisdirigente Rootsist, Saksamaalt, Soomest, Austriast ja mujalt, samuti märkimisväärseid nimesid Eestist, nagu ERSO endine peadirigent Arvo Volmer, orkestri esimene külalisdirigent Olari Elts, Eri Klas, Tõnu Kaljuste, Paul Mägi, Andres Mustonen, Jüri Alperten, Toomas Vavilov jt. Debüüdi ERSO ees teeb Mikk Murdvee.

Sel reedel Šostakovitšiga algav hooaeg jääb viimaseks peadirigent Nikolai Aleksejevile.

ERSO direktor Andres Siitan rõhutas, et «seljataga on kaheksa aastat viljakat koostööd ning kindlasti on Aleksejev orkestri ette oodatud ka edaspidi».

Peterburi täht

Peterburi dirigentide nn uue koolkonna üks nimekamaid esindajaid Nikolai Aleksejev alustas koostööd ERSOga juba 1983. aastal, mil ta lõpetas tollase Leningradi konservatooriumi sümfooniaorkestri dirigeerimise erialal. Juba kaks aastat hiljem võitis Aleksejev rahvusvahelise dirigentide konkursi nii Prahas kui Tokyos. 1990ndate keskel tema kontakt Eestiga tihenes ja alates 2001. aastast asus ta ERSO etteotsa.

«Meie suhted ERSOga on aja jooksul kujunenud üsna perekondlikuks, kindlasti oleme sõbrad ja mis puutub isiklikult minusse, siis võin öelda, et ma armastan ERSOt,» ütles Aleksejev paari aasta eest Postimehe intervjuus. Aleksejev on juhatanud kõiki tähtsamaid Moskva ja Peterburi orkestreid, olnud hooajal 2002/2003 ka Suure Teatri esimene külalisdirigent.

Eilsel pressikonverentsil kõlanud küsimusele, kas ta annab orkestri järglasele üle rahuliku südamega, vastas Aleksejev: «Rahuliku hingega dirigent on surnud dirigent.» Aleksejev lisas, et kui kontserdikava koostamine tähendab alati kompromissi peadirigendi soovide ja orkestri arengu seisukohalt vajalike teoste vahel, siis oma viimasel Tallinna-hooajal juhatab ta eranditult oma meelisteoseid.

Kangas, Reuss ja teised

Aleksejevi peadirigendiaasta lõpetab kevadel Beethoveni 9. sümfoonia ettekanne. Nii Aleksejev kui Elts toovad kuulajateni kuus kontserdiprogrammi.

Ümmargusi numbreid tähistatakse erikontsertidega: oktoobris saab Erkki-Sven Tüür 50-aastaseks, mais Eino Tamberg 80-aastaseks ja aprilli lõpus on Lepo Sumera 60. sünniaastapäev.

Algav hooaeg kujuneb mõnes mõttes ka Gustav Mahleri aastaks, kõlavad nii tema 5., 6. kui 7. sümfoonia. Orkestri ette astuvad vastavalt Eri Klas, Nikolai Aleksejev ja Arvo Volmer.

ERSO ette külla tuleb teiste seas Soome legend Juha Kangas, viiuldaja ja dirigent, Ostrobothnian Chamber Orchestra hing. Samuti Rootsi noorema põlve dirigent Stefan Solyom, Austria orelimängija, helilooja ja dirigent Martin Haselböck, samuti hollandlane, Mozarti-spetsialist Daniel Reuss, kel pole, tõsi küll, kaugelt tulla, ERSO alalise koostööpartneri Eesti Filharmoonia Kammerkoori eesotsast.

Sügisel 2010 astub ERSO ette aga Neeme Järvi, kellele see saab ERSO peadirigendina juba teiseks ametiajaks.

http://www.postimees.ee/?id=161134