Neeme Järvi juhatab märtsis kahtteist kontserti kuues Euroopa riigis

05. märts 2014.

Neeme Järvi jõuab pärast teist “Ilja Murometsi” kontserti ERSOga Jõhvis 1. märtsil oma orkestri juurde Genfis ning valmistab sellega ette mitu erinevat kavavarianti kontsertideks Šveitsis ning külalisesinemisteks Saksamaal, Rootsis ja Norras.

Orchestre de la Suisse Romande’iga antakse kõigepealt kontserdid Genfis ja Lausanne’is.

12. ja 14. märtsil mängitakse Genfi Victoria Hallis ning 13. märtsil Lausanne’is Beaulieu’ teatris, kus kava avab Pjotr Tšaikovski “Pidulik kroonimise marss”. Seejärel esitatakse Johannes Brahmsi Kontsert viiulile ja tšellole orkestriga a-moll, solistideks Viinis elav vene viiuldaja Vadim Repin ja Bergenist pärit norra tšellovirtuoos Truls Mørk, kes esitavad seda teost kokku seitsmel kontserdil. Õhtu teises pooles kõlab kahel esimesel kontserdil Dmitri Šostakovitši Sümfoonia nr 11 g-moll, 14. märtsil Genfis aga Sergei Prokofjevi Sümfoonia nr 5 B-duur.

Järgmised viis kontserti on Orchestre de la Suisse Romande koos oma maestro Järviga ratastel. Kontserdireisi avaõhtul 19. märtsil mängitaks Kölni kuulsas suures filharmooniasaalis Raffi orkestriprelüüdi “Romeo ja Julia”, seejärel taas Brahmsi duokontserti ning Hector Berliozi “Fantastiline sümfooniat”. Samas tutvustab Neeme Järvi ka oma uusimat CDd, millele kõlab unustatud saksa-šveitsi helilooja, 11 sümfoonia autori Joachim Raffi (1822-1882) muusika.

Kevade alguspäeval sõidavad orkester ja Neeme Järvi Kölnist Rootsi.

21. märtsil esinetakse Järvile kaua aega kodusaaliks olnud Göteborgi Kontserdimajas, siin kavas hoopiski Felix Mendelssohni Sümfoonia nr 1, Brahmsi duokontsert ja seejärel Carl Nielseni „Aladdini süit“. Ka 22. märtsi kontsert toimub Rootsis, Vara Kontserdimajas, kus korratakse Kölni kava, ning sama mängitakse koos Vadim Repini ja Truls Mørkiga 23. märtsil veel ka tšellisti kodumaal Oslo Ooperimajas. Orchestre de la Suisse Romande’i reis lõpeb 25. märtsil Berliini Filharmoonia Suures saalis – siin on ettekandel J. Raffi “Romeo ja Julia”, Max Bruchi Viiulikontsert nr 1 Vadim Repiniga ning Berliozi “Fantastiline sümfoonia”.

Vaid kaks proovipäeva vahepeal ja juba 28. märtsil seisab Neeme Järvi kontserdil oma poja Paavo äsjase orkestri, Frankfurti Raadio Sümfooniaorkestri ees, tippsolistina on kaasa tegemas läinud suvel ka Pärnu festivalil Paavo Järvi käe all mänginud noor ameeriklanna Hilary Hahn. Tema soleerib Brahmsi Viiulikontserdis ja kava teiseks suurteoseks on Anton Bruckneri Kolmas sümfoonia 1889. aasta versioonis. Neeme Järvi viib nüüd ka selle orkestri kontserdireisile – kõik kolm õhtut, 28. märtsile lisaks veel 29. ja 30. märtsil, toimuvad Austrias: alustuseks Innsbrucki Kongressimajas, seejärel Bruckneri kodulinna Linzi Brucknerhausis ja lõpuks Viinis, Musikvereini suures Kuldses saalis. Niisugustes saalides ja selliste kavadega kontserdisari teeb järjekordselt au Eesti seeniordirigendile Neeme Järvile.

Vähe sellest: aprillis ootavad Neeme Järvit ees hoopiski kontserdid Türgis Ankaras, Singapuris, Tōkyōs (4 kontserti) ning edasi veel Shanghais.