Neeme Järvi dirigeerib kaalukat tähtpäevakontserti Šveitsis Genfis

19. mai 2015.

Maestro Neeme Järvi seisab taas oma Šveitsi-Romaani orkestri ees teisipäeva, 19. mai õhtul. See kontsert pühendatakse Genfi linna ja kantoni suurele tähtpäevale, Šveitsi konföderatsiooniga ühinemise 200. aastapäevale.

Eriti 20. sajandi algul kogu Euroopa muusikaelus tähtsal kohal olnud Šveitsi-Romaani orkester (Orchestre de la Suisse Romande) resideerib Genfis, orkestri kodusaaliks on kuulus Victoria Hall ning peadirigendiks ja kunstiliseks juhiks on Neeme Järvi.

Prantsuskeelse Šveitsi esinduskollektiivi Šveitsi-Romaani orkestri asutas Genfis 1918. aastal sealne nimekas dirigent Ernest Ansermet, kes oli selle ees 1967. aastani. Hiljem on orkestri peadirigendina pikemalt töötanud ka Wolfgang Sawallisch ja Armin Jordan. Ansermet’ ajal tegi orkester tihedat koostööd heliloojate Igor Stravinski, Maurice Raveli ja Frank Martiniga, tuues kuulajateni mitmeid maaailmaesiettekandeid ning suunates ühtlasi kogu Euroopatolle aja orkestrimuusika arengut.

Ka Neeme Järvi ise oli enne peadirigendiks saamist orkestriga tihedat koostööd teinud, eriti palaadistamistel – näiteks Stravinski loomingust plaadistas ta aastail 1993 ja 1994 kokku ligi paarkümmend oopust, mis ilmusid 1993. ja 1995. aastal Londoni firma Chandos plaadimärgi all ning pärast ka kordusväljaannetena 2002. aastal. Stravinski ise elas aga Genfi järve kaldal aastatel 1914 kuni 1920, maailmasõjast pisut eemal, kirjutades siin mitu oma tähtsamat teost.

19. mai kontserdi kavasse on Neeme Järvi valinud järgmised teosed: Gioachino Rossini avamäng ooperile “Wilhelm Tell”, sest see ooper ongi pühendatud Šveitsi vabadusvõitluse legendaarsele kangelasele, siis Frank Martini Kontsert seitsmele puhkpillile, timpanitele, löök- ja keelpillidele, Igor Stravinski Divertisment balletimuusikast “Haldja suudlus” ning lõpetuseks Maurice Raveli “Boolero”. Kontserdist Genfis teeb ülekande Arte TV. Kava korratakse tavapäraselt 21. mail Lausanne’is ning Neeme Järvil on orkestriga Genfis kontsert ka 22. mail, kus Raveli ja Martini teoste kõrval mängitakse Ludwig van Beethoveni VIII sümfooniat.