Neeme Järvi dirigeerib USAs rahvuslikku sümfooniaorkestrit

09. jaanuar 2016.

Maestro Neeme Järvi on kutsutud taaskord juhatama külalisena Ameerika Ühendriikide rahvuslikku sümfooniaorkestrit.

Kontserdid Washingtonis Kennedy keskuses toimuvad 14., 15. ja 16. jaanuaril, solistiks lätlanna Baiba Skride.

Washingtonis resideeriva rahvusliku sümfooniaorkestri (National Symphony Orchestra, NSO) kodusaaliks on Kennedy keskuse (John F. Kennedy Center for Performing Arts) kontserdisaal. Orkestri muusikadirektoriks on viiendat ja viimast hooaega nimekas saksa muusik, dirigent ja pianist Christoph Eschenbach. Eschenbach juhatab NSO jooksvaid kavu järjepidevalt.

Neeme Järvi, kes on rahvuslikku sümfooniaorkestrit dirigeerinud juba palju kordi, on kavasse selle saali publiku jaoks pannud esmakordselt eesti klassiku Heino Elleri “Viis pala keelpilliorkestrile”. Ka viiuldaja Baiba Skridele, kes mängib Stradivariuse viiulil, mille talle on laenanud Gidon Kremer, on nüüdsed esinemised debüüdiks NSOga. Neeme Järvi debüteeris NSO ees aga 1981. aastal, oma emigratsiooni teisel aastal Mstislav Rostropovitši kutsel.

Järvi alustabki kava Heino Elleri “Viie palaga”, seejärel kõlab Sergei Prokofjevi noorpõlveteos Kontsert viiulile orkestriga nr 1 D-duur op. 19. Jean Sibeliuse hiljutist juubelitähtpäeva märgib õhtu teises osas meistri Sümfoonia nr 2 D-duur op. 49 ettekanne. Nii 14. jaanuaril, 15. jaanuaril kui ka 16. jaanuaril kõlab Kennedy keskuses sama kava.

Baiba Skride sai tuntuks pärast võitu Brüsselis toimunud kuninganna Elisabethi konkursil 2001. aastal. Esinenud kogu maailmas koos väga nimekate dirigentide ja kuulsate orkestritega, on ta korduvalt olnud solistiks ka dirigentide Järvide kavades. Alates 21. jaanuarist soleerib Baiba aga kolmel õhtul USAs Seattle’i sümfooniaorkestri ees Wolfgang Amadeus Mozarti Viiulikontserdi nr 3 G-duur ettekandel, kui dirigendiks on Olari Elts. Hiljaaegu oli Baiba Skride ka Paavo Järvi solistiks Bremeni Deutsche Kammerphilharmonie’ Euroopa-reisil. Enne Washingtoni, 9. jaanuaril mängib ta Napoli Filharmooniaorkestriga Itaalias, kus dirigeerib Andrei Boreiko.

Rahvusliku sümfooniaorkestriga Washingtonis on seotud ka üks huvitav muusikalooline ja poliitilinegi seik. NSO muusikadirektoriks ja dirigendiks oli aastail 1977–1994 nimekas tšellist ja muusikategelane Mstislav Rostropovitš. Olles lahkunud poliitilistel põhjustel Nõukogude Liidust, ilma jäetud nõukogude kodakondsusest, asus ta perega elama USAsse ja sai seal Nõukogude Liidule vaenuliku riigi USA rahvusorkestri peadirigendiks. Neil aastail, aga ka hiljem, käis NSO ees juhatamas samuti Ühendriikidesse asunud eesti dirigent Neeme Järvi.

Ajakiri Kennedy Center News teatab, et on nüüdsest loetav ka veebis – ja ka Neeme Järvi ning Baiba Skride kontserdist on jaanuari-veebruari numbris juttu.