Maestro Neeme Järvi tähistab oma 80. juubelisünnipäeva koos ERSOga

02. juuni 2017.

Maestro Neeme Järvi 80. sünnipäeva tähistatakse kolme piduliku kontserdiga 6. ja 7. juunil Estonia kontserdisaalis ning 9. juunil Peterburi Maria teatris. Külalised saabuvad Tallinnasse üle kogu maailma, tulemas on esindajad paljudest orkestritest, mille arengusse Neeme Järvi peadirigandina on jätnud särava jälje: Göteborgi sümfooniaorkester Šoti Kuninglik Rahvusorkester, Detroiti sümfooniaorkester, Haagi Residentie-orkester, New Jersey sümfooniaorkester, Orchestre de la Suisse Romande ning loomulikult Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Rahvusooper Estonia.

Eesti Vabariigi kultuuriminister Indrek Saare sõnul on maestro Neeme Järvi tõelise kultuurisaadikuna Eestit, meie kultuuri ja muusikat maailma eri paigus alati pühendunult tutvustanud. „Ta on esitanud meie heliloojate teoseid maailma tippkollektiividega ja just maestro Järvi on tänapäeva üks enim plaadistanud dirigente maailmas. Kirglikkuse ja nõudlikkusega on ta eeskujuks paljudele noortele muusikutele, kes alles alustavad oma professionaalset teed,” lisab Saar.

6. juuni kontserdil, mis on ühtlasi ERSO hooaja lõppkontsert, astub lisaks Neeme Järvile dirigendipulti tema noorem poeg Kristjan Järvi ning maestro õigel sünnipäevaõhtul, 7. juunil, ka tema vanem poeg Paavo Järvi. Tallinna kontsertidel on solistideks Neeme Järvi tütar, flötist Maarika Järvi ja kauaaegne loominguline partner pianist Kalle Randalu, laval on ka Eesti Rahvusmeeskoor. Tallinnas tulevad ettekandele kirevad kavad, mille peateoseks 6. juunil on Sibeliuse II sümfoonia ja teisel kontserdil Tubina V sümfoonia, just need viiakse külakostina kaasa ka Peterburi.

“Oleme ajaloolise hetke tunnistajateks – on suur õnn, et ERSO ees on selline maailmanimega dirigent nagu Neeme Järvi”, räägib ERSO director Kristjan Hallik. “Tema inspireeriv ning spontaanne musikaalsus on pikki aastaid võlunud nii publikut kui muusikuid üle maailma. Esmakordselt on meil eriline võimalus tähistada maestro juubelit Eestis õigel päeval – 7. juunil” , rõõmustab Hallik.

Selleks, et pidulikku kontserti saaksid näha ka need, kes saali ei mahtunud, teeb ETV  7. juuni kontserdist otseülekande. Mõlemad Tallinna kontserdid kannab üle Klassikaraadio.

1. juunil avati Eesti Rahvusraamatukogu 6. korruse näitusesaalis näitus “Sissevaade Neeme Järvi loomingulisse arhiivi”, mis annab ülevaate maestro orkestritest ja aastatepikkusest kontserditegevusest maailmas. Väljapanekus on nii kavalehti, plakateid, ajalehtede väljalõikeid, fotosid, raamatuid ja heliplaate kui ka õnnitlustelegramme, aukirju, tänukaarte ning austajate koostatud nn fännialbumeid. Näitus jääb avatuks kuni 17. juunini 2017.

***

Neeme Järvi on elu jooksul juhatanud kõiki maailma parimaid orkestreid ning olnud paljudega neist seotud peadirigendina: Göteborgi sümfooniaorkester (peadirigent 1982–2004, praegu emeriitpeadirigent), Šoti Kuninglik Rahvusorkester (peadirigent 1984–1988, praegu audirigent), Detroiti sümfooniaorkester (muusikadirektor 1990–2005, praegu emeriitmuusikadirektor), Haagi Residentie-orkester (peadirigent 2005–2012, praegu emeriitpeadirigent), New Jersey sümfooniaorkester (muusikadirektor 2005–2008, praegu audirigent ja kunstiline nõustaja), Orchestre de la Suisse Romande (kunstiline ja muusikaline juht 2012–2015), lisaks Birminghami sümfooniaorkester ja Jaapani Filharmooniaorkester, kus ta on olnud peakülalisdirigent. Ning loomulikult Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, kus ta peadirigendina tegutses aastail 1963–1979 ning praegu alates aastast 2010 ning mille juures ta alates 2017. aastast kannab ka eluaegse aupeadirigendi tiitlit, ning Rahvusooper Estonia, kus ta oli peadirigent aastail 1963–1975.

Maestro ja ERSO koostöö sai alguse 1956. aastal, neli aastat hiljem sai Järvist orkestri koosseisuline dirigent ja 1963. aastal peadirigent. Neeme Järvi tulek ERSO juurde tõi kaasa mängutaseme tuntava tõusu ja stabiliseerumise. Koos Neeme Järviga käis orkester ka esimestel välisreisidel: 1972. aastal Rumeenias ja Bulgaarias ning 1976. aastal Kuveidis. 1976. aastal pandi Neeme Järvi eestvõttel alus ka orkestri iga-aastastele kontsertidele Leningradis.

Neeme Järvi on olnud üks aktiivsemaid Eesti muusika tutvustajaid maailmas. Tema ja ERSO esituses on kõlanud väga paljude Eesti heliteoste esiettekanded, sealhulgas Arvo Pärdi I ja III sümfoonia ning Eduard Tubina VIII sümfoonia.