Kristjan Järvi ühendab maailma majanduskriisi teemalise diskussiooni sümfoonilise muusikaga

23. november 2017.

Reedel, 1. detsembril viivad dirigent Kristjan Järvi ja ERSO koostöös PÖFFiga Estonia kontserdisaalis kokku majanduse ja muusika. Esitusele tuleb audiovisuaalne teos pealkirjaga “Regular Crisis” – virtuaalne diskussioon maailma majanduse kriisi teemadel live’is kõlava sümfoonilise muusikaga. Multimeediakantaat peegeldab mõjukaimate ettevõtjate n-ö vaimset seisundit, uurides nende väärtushinnanguid, filosoofiaid ja mõtteviise. 

Video- ja performance’i-kunstnik Marina Landia pani videomaterjali kokku intervjuudest maailma tööstuse ja rahanduse valdkonna võtmefiguuride, sh Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni peasekretäri José Ángel Gurría, Saksa autotootja Daimleri nõukogu esimehe Manfred Bischoffi ja meediaärimehe Steve Forbesiga. “Tulemuseks on film, mis kujutab endast juhtide diskussiooni maailma majanduskriisi teemal. Vaatajad sisenevad väga erinevaid arvamusi omavate osalejate kujutletavasse debatti,” kommenteerib oma tööd Marina Landia.

Kristjan Järvi tegi Marina Landiale ettepaneku näidata oma töö tulemust ka suuremale publikule, kui esialgu kavandatud, ning ühendada see sümfoonilise muusikaga. “Ta ei kartnud riskida. Tema jaoks on kunst vahend, mille abil panna inimesed silmitsi reaalsuse ebameeldivama poolega. Muusika haarab sind, sa ei saa lihtsalt tõusta ja lahkuda, sa oled juba rütmi haardes. Kuid muusika ka kommenteerib toimuvat. Selgitab detaile. Ma olin tõeliselt hämmastunud, kui palju potentsiaali sisaldab endas räägitud kõne ühendamine muusikaga,” lisab režissöör.

Filmi live-soundtrack’ina kõlab oma loomingus ühiskonnakriitika teemadele keskendunud Hollandi helilooja Louis Andriesseni, indie-rock ansambli The National kitarristi Bryce Dessneri, alternatiiv-rock’i ansambli Radiohead kitarristi ja klahvpillimängija Jonny Greenwoodi, Leedu helilooja Gediminas Gelgotase ja Kristjan Järvi muusika.

Õhtu algab majandusteemalise paneeldiskussiooniga, kus filmi temaatikast lähtuvalt avavad maailma majanduses toimuvat Europarlamendi liige Kaja Kallas, üks filmi tegelastest Ventura Group’i tegevjuht Mohammed El Husseiny ning filmi “Regular Crisis” režissöör Marina Landia. Ingliskeelset vestlust modereerib Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar.

VAATA TREILERIT

Lisainfo:
Anastassia Dratšova
anastassia.dratsova@erso.ee
+372 55916274
www.erso.ee
https://www.facebook.com/eestiriikliksumfooniaorkester/