Indrek Saar: Linnahallist võiks saada kodu rahvusooperile ja ERSO-le

05. juuni 2018.

Teisipäeval oli riigikogu kultuurikomisjoni istungil kõne all rahvusooper Estoniale ja Eesti Riiklikule Sümfooniaorkestrile (ERSO) sobiva keskkonna loomine Tallinna Linnahalli.

Rahvusooper ja ERSO on uute ruumide vajadusest kõnelenud aastaid. Enne linnahalli on kaalutud ka mitmeid muid võimalusi.”Tallinna Linnahall peaks tulevikus olema igal juhul mitmeotstarbeline hoone, kuhu mahuksid nii kultuur kui ka sinna planeeritav konverentsikeskus. Põhjalik analüüs peab näitama, kas maja on piisavalt suur, et seal saaksid külg külje kõrval eksisteerida rahvusooper, ERSO ja konverentsikeskus. See oleks praeguse teadmise juures ideaal, mis eeldab kõigi osaliste head koostööd. Kultuuriministeerium on selleks valmis,” kinnitas kultuuriminister Indrek Saar.Õhkkond Estonia teatrile uue hoone rajamise otsuseks on väga soodne, ütles Rahvusooper Estonia peadirektor Aivar Mäe. “Praegune õhkkond positiivse otsuse langetamiseks Rahvusooper Estonia ja ERSO kontserdi- ja teatrisaali ning konverentsikeskuse ühise maja väljaehitamisel ja sisu loomisel on ülimalt soodne. Kõik osapooled mõtlevad ühes suunas,” ütles Mäe teisipäeval pärast riigikogu kultuurikomisjonis peetud selleteemalist istungit.Kuigi riigi, linna, rahvusooperi ja muinsuskaitse esindajad kinnitasid riigikogus oma head tahet idee nimel pingutada, on tükk tõeliselt suur. Kahe aasta tagune ekspertiis näitas, et olümpiaaastaks valminud Raine Karbi hoone on veel suhteliselt hea tervise juures, aga projekti mastaap jääb Aivar Mäe hinnangul 200 miljoni euro juurde, mis on rohkem kui kahekordne Eesti rahva muuseumi maksumus.

ERM-i ehitust vedanud kultuurikomisjoni liige Krista Aru (VE) ootab suuremat läbimõeldust, kuidas konverentsid, ooperid ja kontserdid ühtseks tervikuks sulatada.”See läbimõtestatus, tunnetamine ja see ühise vaimu andmine – seda veel ei ole. Ma loodan, et nad leiavad selle,” ütles Aru “Aktuaalsele kaamerale”.”Kui muidu jääb kultuuri poolel ja rahvusteatril ja ERSO-l kitsaks, siis võib-olla arendada konverentsikeskust hoopis ülikoolilinnas Tartus. Nii et on olemas erinevad variandid, aga me püüame teha nii, et me ei rebi üksteise pealt tekki, vaid koome selle ikka suuremaks, et ta oleks võimalikult kasulik meie rahvuskultuurile,” kommenteeris komisjoni liige Aadu Must (KE).Majanduslikku analüüsi, kui palju kogu ettevõtmine võiks maksma minna, ei ole veel tehtud. Tallinna Linnahall kuulub ka muinsuskaitse alla, mis seab hoone kordategemisele eritingimusi.”Väärtuslik objekt säilib kõige paremini siis, kui seda aktiivselt kasutatakse. Püsiva kultuurifunktsiooni lisamine rahvusooperi ja ERSO näol annaks tulevasele keskusele kindla konkurentsieelise ning lahendaks aastaid kuuma kartulina veeretatud küsimuse uuest ooperimajast ning ERSO-le vajalike töötingimuste loomisest,” ütles Saar. Kultuurikomisjoni istungile olid lisaks kultuuriministrile kutsutud ka ministeeriumi asekantsler Hillar Sein, Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie, Rahvusooperi Estonia direktor Aivar Mäe, Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart ning Tallinna Linnahalli juhatuse liige Kaija Jäppinen.

Toimetajad Valner Valme, Epp Ehand, Merili Nael. Vaata uudist ERR-i kultuuriportaalis.