ERSO ja Mihkel Kütson toovad esiettekandele Jüri Reinvere uusteose

10. aprill 2019.

Saksamaal elav eesti helilooja Jüri Reinvere on siiani teinud ilma peamiselt teatrimuusika loojana. Nüüd on tal valmis esimene suurteos orkestrile pealkirjaga “Enne kui Leviaatan ärkab. Sümfoonilised märkmed”. Tegemist on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri tellimusel kirjutatud oopusega, mille ettekanne toimub 12. aprillil Estonia kontserdisaalis.

“Esseisti ja kaasaja kommenteerijana on Jüri Reinvere alati ka poliitiliselt mõtlev kunstnik,” kirjutab teose “Enne kui Leviaatan ärkab” kaaskirjas muusikateadlane, Frankfurter Allgemeiner Zeitungi toimetaja Jan Brahmann.

“Tema ooper “Puhastus” esitas küsimuse süüst ja kättemaksust postkommunistlikus Euroopas, “Peer Gynt” ning “… ja väsimus õnnest nad tantsima viis” tegelesid Euroopa kultuurilise ammendumise nähtusega. “Enne kui Leviaatan ärkab” /…/ on muusika inimese elust riigi ja looduse väe vahel, teos vabadustest, kingitud ajast, mida tuleb kujundada – ja seda kõigepealt muusikaliselt,” lisas Brahmann.

Käimasoleva nädala ERSO kontsert on osa festivali “Saksa kevad” programmist. Saksamaalt on koos Reinverega Tallinnase tulnud eesti dirigent Mihkel Kütson ning saksa viiulisolist Linus Roth. Saksa plaadikriitikute auhinna Echo Klassik pälvinud solisti iseloomustab neemejärvilik kirg avastada ja publiku ette tuua muusikaloos teenimatult varju jäänud heliloojaid. Erilise pühendumusega suhtub ta helilooja Mieczysław Weinbergi loomingu tutvustamisse. Esimest korda tuleb Eestis ettekandele Weinbergi viiulikontsert, mida Roth ja Kütson on esitanud erinevate orkestritega ja teose ka salvestanud. Weinbergi muusika taassünd sai hoo sisse 2010. aastal Bregenzi festivalil, kus esitati tema ooperit “Die Passagierin”. Nüüdseks on seda Saksamaal mängitud palju ja suure eduga.