ERSO orkestrandid FIE-deks

31. jaanuar 2004.

Orkester püüab muusikute FIE-staatusega raha kokku hoida
Ettevõtjaks hakanud orkestrandid saavad ERSO-lt rohkem soodustusi

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) direktor Andres Siitan soovib muusikuil hakata füüsilisest isikust ettevõtjaiks (FIE), et maksude pealt kokku hoida.

Samuti annab ettevõtjaks hakkamine kokkuhoiuvõimaluse muusikutele endile. FIE-staatus on vabatahtlik, kuid mitteettevõtjatest muusikud saavad tulevikus vähem kompensatsioone. ERSO direktori Andres Siitani sõnul on praegune olukord ebavõrdne, sest osa orkestrante kasutab tööandja antud töövahendeid, teine osa aga isiklikke.

MUUSIKUD FIE-DEKS

• Siiani ostis ja hooldas muusikutele esinemisriided ERSO ja maksis selle pealt erisoodustusmakse. Nüüd soovib ERSO juhtkond, et orkestrandid ostavad riided ise ja esitavad seejärel ERSO-le arve.
• Esinemisriiete kulu korvamiseks maksab ERSO edaspidi ettevõtjatest muusikutele umbes 3000 krooni, mitteettevõtjatele aga poole vähem, pidades kinni maksud.

Hüvitab pilli kulumise

"Siin on inimesi, kes on pilli soetamiseks teinud sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid väljaminekuid. Eesti maksuseaduste järgi pole võimalik neile seda väljaminekut aga mõistlikult hüvitada,” selgitas Siitan. “Isikliku töövahendi soetamise ja igapäevatöös kasutamise hüvitamine ei peaks sisuliselt olema töötaja jaoks maksustatav tulu, sest pillid amortiseeruvad suhteliselt kiiresti ning seetõttu pole tulumaksuga maksustatava rendilepingu sõlmimine õiglane,” põhjendas ta.

Siiani on ERSO meessoost orkestrantide frakid ostnud tööandja, naistele osteti kleidid viimati 1995. aastal. “Juurde tulnud inimesed või need, kes on leidnud, et kleit tahab väljavahetamist, on teinud seda omal kulul,” tunnistas Siitan. Tema sõnul näitab praktika, et isikliku asja eest hoolitsetakse paremini ja see peab kauem vastu. “Nii tahamegi üle minna sellele, et kõik ERSO mängijad ostavad endale ise esinemisriided, mis me neile kompenseerime,” selgitas Siitan. Esinemisriietus peab vastama etiketile: meestel frakk ja naistel pikk must kleit.

Samas ei tähenda muudatus töölepingute lõpetamist, mis väljenduks töötajale garantiide vähenemises, vaid nn kombineeritud süsteemi. Kõik töölepinguga ettenähtud garantiid jäävad töötajatele alles.

Siitani sõnul kasutab ERSOs praegu isiklikku pilli ligikaudu 40 orkestranti.

Erinevalt Eestist saab tööandja paljudes Euroopa riikides hüvitada isikliku töövahendi kasutamist nii, et see töötajale ka kasulik on. “Küll on see võimalus Eestis olemas aga FIE-del, kes saavad töövahendi kuludesse kanda,” märkis Siitan.

Kardavad uusi lepinguid

Siitan tunnistas, et tema ettepanek on tekitanud arusaamatusi. “Inimesed kardavad, aga sellest tuleb üle saada. Ja ega see pole kohustuslik. Pakume seda võimalust neile, kes on teinud suuri väljaminekuid ja sellest tulenevalt ka FIE-ks olemisest huvitatud võiksid olla,” rõhutas Siitan. Ta lisas, et tööandja pakub muusikuile ka konsultatsioone, kuidas FIE-süsteem töötab.

Kes FIE-ks hakata ei soovi, neil tuleb Siitani sõnul sõlmida isikliku pilli kasutamisel rendileping, kuid see on töötajale kahjulikum. FIE-st muusikud saavad tulevikus suuremat pillihüvitist.

Muusikute veenmiseks tellis orkestri juhtkond eelmisel nädalal ametliku tööaja arvelt 6-tunnise loengu.

“Mõtlen veel, kas hakata FIE-ks või mitte, sest see tähendab siiski lisaväljaminekuid ja ajakulu. Aga kui viitsid asjaga jamada, siis võidad,” tunnistas Eesti Päevalehele anonüümsust palunud ERSO muusik.

Plusspoolelt leidis muusik, et kui varem olid riigi riided ja nendega haltuurat teha ei tohtinud, siis nüüd oma riietega saab.