ERSO lõpetab homme oma ülieduka hooaja

27. mai 2004.

Homme algava festivali «Tubin ja tema aeg» avakontserdiga paneb meie esindusorkester ERSO peadirigent Nikolai Aleksejevi juhatusel ühtlasi punkti igati kordaläinud hooajale. Tänu uuele kokkuleppele jätkab Aleksejev orkestri eesotsas veel ühe aasta.

Kauaoodatud edu

Peadirigendi sõnul andis lõppenud kontserdiaasta põhjust mitmekordseks rahuloluks. Mitmete õnnestunud kontsertide kõrval tuldi auga välja kogu kollektiivilt suurt pingutust nõudnud turneelt Itaaliasse ning pälviti koos Ellerheinaga väärikas Grammy auhind. Kuigi Aleksejev võtab hooaja üldjoontes positiivselt kokku, märgib ta siiski, et 19 järjestikust kontserti panid orkestri üsna tõsiselt proovile. ERSO-le oli see esimene kuu aega järjest kestev turnee üldse ning erakordselt lai repertuaarivalik esitas samuti väga kõrged nõudmised. «Seda, mida ERSO Itaalias tegi, teevad maailmas väga vähesed orkestrid,» ütles Aleksejev oma orkestri kiituseks. Samas märkis ta, et tema kui dirigendi jaoks oligi kõige olulisem küsimus see, kas orkester peab üldse vastu ja suudab säilitada ühtlaselt kõrge taseme kogu turnee vältel. Vastuseks aeg-ajalt kostvale kriitikale, et ERSO mängib Aleksejevi juhatamisel suhteliselt vähe eesti muusikat, on peadirigendil vastuküsimus: «Öelge mulle, mis tähendab «vähe»? Minu jaoks pole olemas mõistet eesti muusika või saksa muusika. On heliloojad, kes on pärit ühelt või teiselt maalt, minu jaoks on olulisem see kvaliteet – muusika, mida üks või teine helilooja pakub.»

Mängib seda, mis meeldib

Aleksejev tõdes, et samasugune kriitika puudutab igat dirigenti, kes võõrsil juhatab, sest ta kutsutakse mängima enam oma kodumaa heliloojaid, ning kui ta seda teeb, siis küsitakse: miks sa meie omi ei mängi? «Ma ei dirigeeri iial Tubinat või Tobiast sellepärast, et mind sunnitakse, vaid sellepärast, et see muusika mulle tõesti meeldib,» lisas ta. Aleksejev ütleb, et veel enne kui suvepuhkusele minnakse, vaadatakse koos orkestriga läbi järgmise hooaja plaanid. Juba homme on Tallinnas taas Saksa kontsertagentuuri Hörtnageli esindajad, et arutada ühiseid koostöövõimalusi, ning kui kõik peaks õnnestuma, võib orkestrit juba 2005. aasta lõpul ees oodata pikk kontsertturnee Saksamaal. Hörtnagel, kes on ka Aleksejevi enda esindusagentuuriks Euroopas, ootab sel juhul ERSO-lt ka uue CD valmimist.