Eestlanna Helena Tulve kirjutas end maailma heliloojate tippu

14. juuni 2004.

Rahvusvaheline heliloojate rostrum, mis on mastaapseim nüüdishelikunsti teoste konkurss maailmas, kergitas eile tippu 32-aastase eestlanna Helena Tulve, kelle orkestriteos «Sula» pälvis Pariisis tänavuse rostrumi võidu.

Konkursi kaalukusest annab märku kas või see, et rostrumi enam kui 50-aastase ajaloo vältel on parimaks kuulutatud teiste seas niisugused uue kunstmuusika suurkujud nagu Olivier Messiaen, Henryk Gorecki, John Tavener ja Toru Takemitsu.

Žürii töös osalenud Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Tederi sõnul oli Tulve võit ülekaalukas. Kokku kuulas žürii nädala jooksul ära 59 helitööd 29 riigist.

«Sula» paotas ukse

Lisaks tunnustusele heliloojana oli Tulve rostrumil edukas ka õpetajana. Nimelt võttis alla 30-aastaste heliloojate seas võidu Eesti Muusikaakadeemia magistrant, lätlanna Santa Ratniece, Eestit esindav Tatjana Kozlova tuli aga kolmandaks – mõlemad on Tulve õpilased.

Kuigi eduga rostrumil ei kaasne rahalist preemiat, mängitakse nii võiduteost kui esikümnesse jõudnud kompositsioone paljude riikide raadiotes ja sellega kaasnevad autoritasud. Samuti jälgivad rostrumil toimuvat muusikakirjastajad, kellest kultuuritööstuse muusikavaldkonnas sõltub palju.

Olulisim on aga nüüdismuusikaga oma igapäevatöö tõttu väga hästi kursis olevate spetsialistide ühine tunnustus. Et tegu on inimestega, kes eri mandritel tegutsevates kultuurikanalites pidevalt tutvustavad tänapäevast muusikakunsti, on põhjust arvata, et Tulve edu tõstab veelgi huvi eesti muusikakultuuri vastu.

Praegu oma lühiooperi «It’s getting so dark» proovidega hõivatud Tulve tunnistas, et teade tema orkestriteose suurest edust ei mõjunud talle rabava üllatusena.

«Olen ooperi lavaletoomisse nii sisse elanud, et mõtted väga mujale ei triivigi,» rääkis Tulve. «Muidugi teadsin, et tulemused välja kuulutatakse, kuid «Sula» on ikkagi kirjutatud viis aastat tagasi ning selle teosega läbielatu on jäänud suures osas minevikku.»

«Sula» valmis 1999. aastal festivali NYYD tellimusel. Rostrumil kõlas teosest Eesti Raadio tänavu tehtud salvestis, millel ERSOt juhatab Toomas Vavilov.

Tulve hinnangul «Sula» edu tema edasist loomingut ei mõjuta. Ta ei ürita edu mudelit jäljendada, vaid liigub edasi oma trajektooril.

«Kui saaksin võimaluse kirjutada sellise orkestriteose praegu, oleks tulemus kindlasti teistsugune,» arutles Tulve. «Nagu viis aastat tagasi «Sula» luues, püüdleksin oma oskuste maksimumi poole. Teen seda alati. Püüdmata endast anda viimset kui üht veretilka, pole muusikat mõtet teha.»

Rohkem kui enda kordaminek rostrumil rõõmustas Tulvet aga õpilaste edu.

Erkki-Sven Tüüri rõõm

«Mul on väga hea meel seda uudist kuulda,» hüüatas Tulve kunagine kompositsiooniõppejõud Erkki-Sven Tüür, kui sai teada, et rostrumi võit tuli esmakordselt Eestisse.

Tüüri hinnangul väärib Tulve muusika juba mõnda aega sedasorti laiemat tunnustust. «Paraku on Eestis üldiselt alles siis tavaks kellegi töödele-tegemistele tõsisemat tähelepanu pöörata, kui see keegi raja taga olulise tunnustuse osaliseks juhtub saama,» märkis ta.

Eesti Raadio on siinsete heliloojate teoseid rostrumil esitlenud alates 1994. aastast. Varem on rostrumi esikümnesse ehk soovitatud teoste hulka jõudnud Lepo Sumera, Erkki-Sven Tüüri, Toivo Tulevi ja Jüri Reinvere kompositsioonid.

Alla 30-aastaste heliloojate kategoorias on võitjaks kuulutatud Mari Vihmandi «Floreo» (1996) ja Jüri Reinvere «Loodekaar» (2000). Helena Tulve «à travers» oli 1998. aastal teine ja Tõnu Kõrvitsa kitarrikontsert 1994. aastal kolmas.

Helena Tulve

• Sündinud 1972. aastal
• Õppinud Eesti Muusikaakadeemias ja Pariisi Rahvuslikus Regionaalkonservatooriumis
• 1998. aastal sai Tulve kammerpala «à travers» rostrumil alla 30-aastaste heiloojate seas teise koha
• 2000. aastal sai Tulve Heino Elleri preemia ja asus õpetama Eesti Muusikaakadeemias kompositsiooniosakonnas