Helena Tulve sai Picasso kujundusega aumedali

18. juuni 2004.

Eesti Raadio tunnustas eile helilooja Helena Tulvet, kelle sümfooniline teos «Sula» pälvis Pariisis rahvusvahelisel heliloojate rostrumil esikoha.

See oli esimene kord, kui eesti helitöö kuulutati sellel esinduslikul üritusel parimaks. Tulve teose salvestise, millel ERSOt dirigeeris Toomas Vavilov, esitas rostrumile Eesti Raadio.

Klassikaraadio peatoimetaja Tiia Teder, kes osales ka rostrumižürii töös, andis eile Tulvele üle UNESCO aumedali, mille oli Pariisis tema eest vastu võtnud.

Samasuguse, Pablo Picasso kujundusega medali sai ka Teder ise kui võiduteose produtsent.

Teder märkis ka, et kuigi Tulve on kõigest 32-aastane, ei saa vastavalt rostrumi reglemendile tema teoseid enam sellele konkursile esitada, kuna nüüd on tegemist juba rahvusvaheliselt tunnustatud heliloojaga.

Rostrumi 51-aastase ajaloo vältel on seal võitjaks pärjatud niisugused nüüdishelikunsti suurkujud nagu Messiaen, Penderecki, Tavener, Takemitsu, Berio ja Andriessen.

Kui Eesti Raadio juhatuse esimees Margus Allikmaa naljatlemisi märkis, et küllap ootavad Tulvet nüüd ees järgmised konkursid, vastas too, et küllap on talle suurimaks jõukatsumiseks hoopis kogu järgnev helilooja-elu.

Allikmaa osutas faktile, et väikesel Eestil on väga keeruline suures maailmas silma paista ning just muusika- ja spordisaavutused on pakkunud selleks kõige sagedamini võimalusi.