Ebatavaline tseremoonia klarnetile

06. oktoober 2004.

Estonias üles astunud klarnetist Martin Fröst avardas vaadet “tõsisele muusikale”.

Suur osa eelmisel reedel Estoniasse ERSO kontserdile tulnud publikust ootas just rootsi klarnetivirtuoosi Martin Frösti esinemist. Spetsiaalselt Fröstile on helilooja Andres Hillborg kirjutanud (ja pühendanud) klarnetikontserdi “Paabulinnu lood”, mis sel õhtul ka esitamisele tuli.

Hillborgi teose teeb eriliseks see, et seal on põnevalt ära kasutatud Frösti näitlejameisterlikkust, mis süvamuusika kontserdil on üsna tavatu praktika.

Muusikale lisanduvad delikaatsed valgusnüansid, mis väga täpselt muusikalist dramaturgiat järgivad: Fröst “puhub tule ära” – ja sinine valgus kustub, süttib punane jne. Teos ka lõpeb nõnda, “valgust minema puhudes”, ja muusika jääb avatuks uutele võimalustele.

Tavapäratuid ideelahendusi lisaks Frösti maskile ja omapärasele liikumisele oli teisigi: dirigendi karjatus täiesti ootamatul hetkel, kui klarnetist katab kõrvad, muusika vaikib; orkestrantide rakendamine taustavokalistidena.

Frösti lavalist liikumist jälgides oleks tahtnud täpsemalt teada, kas see on improvisatsioon või kes on liikumise idee autor? Frösti virtuoosne ja mõneti uuelaadne esinemismaneer tõi muidugi sooja aplausi, kahes lisaloos näitas klarnetist oma tehnilist sära veelgi.

See on ERSO kontserdil üks põnev leid, kuidas akadeemilises kontserdisaalis toimuvat rikastada ja elavdada nii, et tulemus on küll muljetavaldav, kuid mitte visuaalne tsirkus.

Muusikast saab rituaal

Frösti lavaline olek mõjus sugestiivselt, tõi muusikale juurde põnevust ja värvi hoopis uue nurga alt. Selles teoses saab muusika taas mingil kummalisel kombel rituaali tähenduse, kus teatud hulk inimesi (ja ka kuulaja) on osaline “tseremoonias”, mida soovi korral võib ju ka pühaliku toiminguna tõlgendada. Või et rituaalid mõjuvad pigem pühalikena, sõltumata kontekstist. Nii ka siin. Loodame, et sääraseid ootamatuid (ja miks mitte ka lavalisi) teoseid tuuakse teinekordki “tõsise muusika” sekka.

Muusikapäev ja preemiad

•• Reedel, 1. oktoobril Estonia kontserdisaalis toimunud kontsert oli pühendatud rahvusvahelisele muusikapäevale. Esinesid ERSO, dirigent Tõnu Kaljuste, solist Martin Fröst (klarnet, Rootsi).

•• Kavas oli Nielseni ja Hillborgi looming. Kontserdi eel anti üle ka Eesti Muusikanõukogu 2004. aasta 50 000-kroonised muusikapreemiad, mille pälvisid helilooja Helena Tulve, pianist Irina Zahharenkova ja muusikaakadeemia emeriitprofessor Endel Lippus.