Eduard Tubin ja natukene orienti

21. juuni 2005.

Perifeeriast ja kaugetest kultuurides pärit stiilivarjundid on üks hõrgumatest asjadest, mis rikastavad klassikalist euroopalikku esitustraditsiooni. Festivali «Eduard Tubin ja tema aeg» lõppkontserdil kõlas vaid nimiautori muusika, ometi oli selles paras annus orienti. Põhjuseks oli Tubina Esimeses viiulikontserdis soleerinud Ameerika hiinlasest viiuldaja Xiang Gao – väga kõrge kõlakultuuriga ja hingestatud mängulaadiga muusik.

Solisti voolavpehme, elavhõbedaselt tundlik mängulaad ja orkestripartii jõuliselt rütmikeskne kujundus võimendasid Esimeses viiulikontserdis meloodika ja rütmi kontraste märksa enam kui nooditekstist eeldada võiks.

Oriendilik lääne kõla

Kindlasti kandsid oriendi pitserit meloodiakaarte pehmed kumerused, talitsetud kõla ja eriliselt loomulik, vägivallatu intoneerimislaad. Ja ometi kõlas kõik laitmatult ka «meie», lääne traditsiooni taustal…

Viiulikontserti ümbritsesid kaks samast ajast pärit teost. Tokaatas valitses puhas rütmistiihia ja rahvamuusikaline intonatsioonidering. Sõjatraumat kandvas «Heroilises» sümfoonias on «kultuuristatud» rahvamuusikalisel materjalil juba metatasandi tähendus.

Nikolai Aleksejevi muusikakujunduses tervikuna oli rõhk dramaatiliselt pürgival rütmifaktuuril ja kõlajõu tõusukaartel. Kohati mõjusid (liig)tihe rütmifaktuur ja lakkamatu pingekruvimine ka pisut väsitavalt.

ERSO kaks õppetundi

Veenvaim oli sümfoonia finaal, kus dirigent päästis rütmi otsekui vabaks, intonatsioonilist tunglevust maha keerates. Muusikasse tuli eri tähendusvarjundeid – Šostakovitši laadis meeleheitlikku groteski, ülevust, mulje võimsast «igiliikurist».

Üldiselt oli kuulda, et Nikolai Aleksejevi käe all on ERSO õppinud kaht asja, mida tasub hinnata: puhkpillid – delikaatsust (mängukultuur, kõlaterviku tunnetus), keelpillirühm – intensiivsust. Tubina festivalil naabermaade heade ja suurepäraste orkestritega väärikalt kõrvuti seista – seegi pole paha.

Kontsert
ERSO, dirigent Nikolai Aleksejev, solist Xiang Gao (viiul, USA)
17. juunil Estonia kontserdisaalis