Muusikaauhindamine pakkus üllatusi

20. märts 2006.

Muusikaauhindade jagamine tõi Vanemuise kontserdimajas lavale – üllatus-üllatus! – Tallinna Poistekoor, kes Lydia Rahula juhatusel esitas Raadio Kahes aastahitiks saanud loo «Kuu on päike». Lauljate hulgas oli Lydia Rahula poeg Tomi Rahula, kes on koori kontsertmeister aastast 1991 ja nüüdne teine dirigent. Kuid poiste hulgas hakkas silma teisigi vanemaid laulumehi.

Näiteks Tanel Padar. Ja kitarrist Meelis Tauk. Nagu ka löökriistamängija Eimel Kaljulaid ja basskitarrist Danel Pandre. Kõik nad kokku on The Sun, milles Tomi Rahula asus pilliklahvide taha mullu juunis.

Särav lugu

Mõte esitada poistekooriga just nimelt «Kuu on päike» tekkis bändil ühiselt. «See on ilus kokkuvõte möödunud aastast, meie üks säravamaid lugusid,» põhjendas Padar.

Eesti Fonogrammitootjate Ühingu kokku kutsutud žürii, kuhu kuulus enam kui kakssada muusikale lähedal seisvat isikut, arvas raadiokuulajate lemmikhiti olevat nii särava, et kuulutas selle ka Eesti muusikaauhinna vääriliseks.

Padari ja ta bändi tellimusel teksti kirjutanud Aapo Ilvese üks seniseid suuremaid saavutusi popmuusikas on Türgis käinud eurolaulu «Tii» sõnastamine. Eile õhtul aasta hittlooks kuulutatud «Kuu on päike» kuulub sõnade autori sõnade kohaselt proletaarse roki hulka.

«Seda laulu võib võtta mitut moodi,» ütles Ilves. «Üks on lihtne olukirjeldus, lugu sellest, kuidas pärast tööd on lõbus minna pidutsema, ja teine võimalus on võtta laulust välja selline sõnum, et ei ole vaja ennast lolliks töötada.»

Vastukaal rokile

Kuid üllatuseks teistele nominentidele ja paljudele publiku hulgast ei piirdunud Padar ja ta bänd ainult ühe auhinnaga eilsel loovühenduse Kultuurikaptenid lavastatud galal.

Nimelt leidis arvukas žürii, et kollektiiv Tanel Padar & The Sun väärib tunnustamist samuti aasta albumi, ansambli, uue tulija ja rokkartisti kategoorias.

Selle tunnistajateks olid TV 3 vahendusel ka televaatajad. Eesti teatrit tema juubelil kummardav eesti levimuusika sajandist inspireeritud gala ulatus kümnetesse tuhandetesse kodudesse kahe ja poole tunnise nihkega.

Mehisele rockile suutsid enam kui ühes kategoorias saadud auhinnaga vastukaalu luua NYYD Ensemble ja ERSO «Helena Tulve «Sula»» salvestamise eest (aasta klassikaalbum ja albumikujundus).

Kaks auhinda võitis ka Liisi Koikson, kes žürii arvates on mullune parim naisartist ja parim laulja džässi/bluusi kategoorias.

Kahe aasta jooksul valminud ja plaadifirma Forwards esimeseks üllitiseks saanud «Väikese järve» nimiloos laulab Liisi Koikson Robert Jürjendali viisil, et «rõõmus kurbus on minu sügavas selges vees».

Kirjutanud on need sõnad inBoil, kellel oleks eile õhtul olnud põhjust Vanemuise kontserdimaja lavale astuda koos ansambliga Jäääär, et vastu võtta auhind aasta etno-/folkartisti kategoorias.

Külm Mai

Üllatav on teada, et varem pole Jäääärele ühtki muusikauhinda antud. «Meiega ollakse niivõrd harjunud, et meid lihtsalt ei taibata kuhugi auhindamiseks panna. Ja ausalt öeldes – muusikas võistlemine on üks kuradi naeruväärne tegevus.»

Nii rääkis inBoil telefonis. Eile õhtul ei saanud ta auhindamisele minna, sest «nii nagu tõelistele muusikutele kohane» oli Jäääärel samal õhtul kontsert.

Kuid ta ei välistanud võimalust, et järgmisel aastal kordub samasugune lugu uue tulija kategoorias ansambliga Külm Mai.

See inBoili osalusel bänd andis oma esimese plaadi ilmumisest märku tänavu jaanuaris kõige käredama pakase ajal. Esimesed avalikud esinemised on kavas Tallinnas 27. märtsil Nukuteatris ja Tartus 2. aprillil Shakespeare´i kohvikus.

Eile õhtul Tartus välja kuulutatud Eesti muusikaauhindade võitjad:
• Aasta album: Tanel Padar & The Sun, «The Greatest Hits» (Crunch Industry)
• Aasta hittlugu: Tanel Padar & The Sun, «Kuu on päike»
• Aasta ansambel: Tanel Padar & The Sun
• Aasta uus tulija: Tanel Padar & The Sun
• Aasta rokkartist: Tanel Padar & The Sun
• Aasta naisartist: Liisi Koikson, «Väike järv» (Forwards)
• Aasta džäss-/bluusartist: Liisi Koikson
• Aasta klassikaalbum: NYYD Ensemble ja ERSO, «Helena Tulve «Sula»» (Eesti Raadio)
• Aasta albumikujundus: «Helena Tulve «Sula»», kujundanud Tuuli Aule
• Aasta meesartist: Cool D, «Tütar üksi kodus» (MindNote Records)
• Aasta etno-/folkartist: Jäääär, «Ei üle ega ümber» (Plaan B Productions)
• Aasta hiphop-/R´n´B-artist: Chalice, «Süsteemsüsteem» (Umblu Records)
• Aasta elektroonikaartist: Dice, «Play It Again» (Umblu Records)
• Aasta metal-/punkartist: Metsatöll, «Terast mis hangund me hinge 10218» (Nailboard Records)
• Aasta muusikavideo: Toe Tag, «Pankrot», režissöör Masa
• Panus eesti muusikasse: Marju Kuut
• Aasta artist rahvahääletusel: Slide-Fifty