Eesti muusikute suuredu

10. aprill 2006.

Ilmakuulus muusikaajakiri BBC Music Magazine jagas esmakordselt oma muusikaauhindu – parimaks heliplaadiks orkestrimuusika kategoorias tunnistati dirigent Paavo Järvi, Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, tütarlastekoori Ellerhein ja Eesti Rahvusmeeskoori salvestatud Norra helilooja Edvard Griegi “Peer Gynt”.

Dirigent Paavo Järvi rõõmustas võidu üle ning rõhutas helikandja Eesti päritolu. “Plaat on tehtud Eesti jõududega, auhind on eriline tunnustus Eesti orkestrile ning kooridele – meil on suurepärane meeskond,” ütles Järvi.

Plaadifirma Virgin Classics kaubamärgi all ilmunud heliplaati “Peer Gynt” on pärast ilmumist saatnud märkimisväärne rahvusvaheline edu – lisaks ameerika meediahiiglasele New York Timesile, mis nimetas möödunud aasta lõpul heliplaati märkimisväärseks saavutuseks ja aasta parimaks üllatajaks klassikalise muusika vallas, on seda esile tõstnud ka ajakirjad Grammophone ja Billboard, järgnes BBC Music Magazine’i auhind.

Plaadi edust kõneldes on neljandat hooaega ERSO kunstilise nõustajana tegutsev Järvi rõhutanud suurepärast koostööd orkestri, rahvusmeeskoori ning Ellerheina tütarlastekooriga. Plaat on salvestatud Eestis, Estonia kontserdisaalis ning suurepärase töö on teinud ka helireĻissöör Maido Maadik.
Kokku käis BBC Music Magazine’i andmeil hääletamas 18 000 lugejat, kelle hääled selgitasid lõplikult välja võidukad helikandjad orkestri-, kammer-, ooperi-, vokaal- ja koorimuusika, samuti parima instrumentalisti kategoorias.