Riikliku Sümfooniaorkestri kontsert peab saama kultuuriaasta tippsündmuseks

07. september 2006.

9. septembril annab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esmakordselt suure koosseisuga kontserdi Saaremaal. Kuressaare spordikeskuses aset leidev ERSO hooaja avakontsert on Saaremaa kultuuriaasta tippsündmus.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester avab oma 2006/2007 juubelihooaja Heino Elleri sümfoonilise poeemiga "Koit" ning Dmitri Šostakovitši lõppeva 100. sünniaasta märgiks kõlab helilooja 6. sümfoonia.

Avakontsert tuleb ettekandmisele ERSO laiendatud koosseisuga, laval on 90 muusikut. Solist on Eldar Nebolsin Hispaaniast, dirigent Nikolai Aleksejev. Suure koosseisuga ei ole ERSO kunagi varem Saaremaal kontserti andnud. ERSO direktor Andres Siitan ütles, et Saaremaa kontsert saab mitmes mõttes teoks tänu heade asjaolude kokkulangemisele.

ERSO on esinenud Saaremaal kammerkoosseisuga, kuid suure koosseisu toomise takistuseks on seni olnud ühelt poolt sobiva kontserdipaiga puudumine ning teisalt on kogu orkestriga Saaremaal kontserdi andmine seotud kordades suuremate kuludega võrreldes Estonia kontserdisaaliga.

Siitani sõnul lahenes kontserdipaiga küsimus Kuressaare uue spordihoone valmimisega aasta tagasi ning Saaremaa kontsert saab teoks ERSO suurtoetaja Reval Auto toel ja korraldusel.

Piletitulu istepinkide rajamiseks

Audi sõiduautode müügiga tegelev AS Reval Auto on ERSO suurtoetaja alates 2004. aastast. Ettevõtte tegevjuhi Peeter Tiitsoni sõnul tekkis idee pakkuda Eesti Riiklikule Sümfooniaorkestrile võimalust anda kontsert Saaremaal üllatavast avastusest, et ERSO ei olegi suure koosseisuga varem Saaremaad külastanud.

"Kuna Reval Auto ja Audi on käesolevast sügisest ka ettevõttena Kuressaare ja Saaremaaga lähemalt seotud, soovime koostöös ERSO-ga kinkida saarlastele võimaluse kuulata ERSO kontserti oma kodusaarel," rääkis Tiitson. ERSO kontserdi näol on tegemist ühtlasi ka heategevusprojektiga. Kogu kontserdi piletitulu läheb kokkuleppel Kuressaare linnavalitsusega istepinkide rajamiseks Kuressaare kesklinna.

Linnapea Urve Tiiduse sõnul hindab Kuressaare linn sellist kingitust väga kõrgelt, sest lisaks tähelepanuväärsele kultuurisündmusele on linnapinkidest kasu ja rõõmu nii kohalikel elanikel kui linnakülalistel. Tiiduse sõnul on ERSO kontsert kahtlemata aasta tähtsaim kultuurisündmus Saaremaal.

ERSO kontserdi Saaremaal salvestavad Eesti Televisioon ning Eesti Raadio.