ERSO avaldab täna õhtul Itaalia stiilis austust Schubertile

13. oktoober 2006.

Esmakordselt jõuab Eesti kuulajate ette Luciano Berio teos “Rendering”.

Eesti riiklik sümfooniaorkester ja dirigent Olari Elts toovad tänasel kontserdil “Schubert ja Berio” esmakordselt Eesti kuulajate ette kuulsa itaalia helilooja Luciano Berio teose “Rendering”. Unikaalne on helitöö seetõttu, et Berio kirjutas selle Franz Schuberti viimaseks jäänud ja lõpetamata kümnenda sümfoonia visandite alusel.

Dirigent Olari Eltsi sõnul on “Rendering” äärmiselt põnev teos, mida viimasel ajal on hakatud üha rohkem ette kandma. Tema ise esitas teost möödunud aastal maailma üheks mainekamaks nüüdismuusikafestivaliks peetaval Viini festivalil Wien Modern. Toonane kontsert Viini raadio sümfooniaorkestriga läks Eltsi sõnul hästi, sel hooajal kannab ta “Renderingi” ette ka Saksamaal.

Lisaks “Renderingile” kuuleb publik ka Franz Schuberti “Itaalia avamängu” ja Raimo Kangro helitööd “Display nr 8: “Schuberti portree”” – üle hulga aja esitatakse Eestis taas Kangro loomingut. Kõlavad ka Luciano Berio “Rahvalaulud,” solistiks mainekas Briti sopran Patricia Rozario, kellega Elts varemgi on koos musitseerinud. Tegemist on äärmiselt nõudliku karakteriterohke teosega. Soprani Patricia Rozarioga sai Eesti publik esmakordselt tuttavaks 1999. aasta märtsis, kui naine kandis ette helilooja Arvo Pärdi spetsiaalselt talle ehk sopranile ja orkestrile kirjutatud teose “Otsekui hirv igatseb”.

Kontsert Estonia kontserdisaalis algab kell 19.00.