Neeme Järvi uus CD Kuningliku Šoti Rahvusorkestriga valiti juunikuu parimaks

02. juuli 2012.

Kui juunikuu keskel laskis firma Chandos Neeme Järvi juubeliks välja sisuka valiku tema poolt 30 aasta jooksul neile salvestatud muusikast, siis paar nädalat enne tuli müügile Järvi uhiuus CD Camille Saint-Saënsi orkestrimuusikast, mille mainekas inglise plaadifirma on valinud oma kuu parimaks plaadiks.

Chandosel on reklaamilehekülg alati ka maailma enim müüdud muusikaajakirjas, alles napilt 20 aastat ilmunud BBC Music Magazine’is ning Chandose eelistus Neeme Järvile toodi siin esile nüüd ajakirja juulikuu numbris.

Uus plaat prantsuse klassiku Camille Saënsi (1835-1921) orkestriteostest on muusikamaailmale ja prantslastele endilegi haruldus, sisaldades oopuseid kuulsa meistri loomeperioodi alguspoolelt. Toome seepärast välja kogu kava: „Bakhanaal“ ooperist „Simson ja Delila“, neli sümfoonilist poeemi – esimesena „Le Rouet d’Omphale“ op 31, siis poeemid „Phaëton“ op 39, „Danse macabre“ op 40 ja „Heraklese noorus“ op 50, „Prantsuse sõjaväemarss“ „Alžeeria süidist“ op 60, avamäng ooperile „Kollane printsess“ op 30, sümfooniline pilt „Öö Lissabonis“ op 63, avamäng „Spartacus“ (12 minutit, seni loomingunimekirjas puudunud) ning „Kroonimismarss“ op 117. Plaadi salvestus tehti 14. ja 15. septembril Glasgow’s Royal Concert Hallis.

Neeme Järvi uue plaadi kohta on juunikuul ilmutanud tunnustavaid arvustusi mitmed väljaanded, nt mainekad briti ajalehed The Guardian (autor Tim Ashley, 6. juunil) ja The Independent (Anna Picard, 24. juunil). Nimekas kriitik Rob Barnes ütleb, et uus CD on „särav esimesest noodist kuni viimaseni.“ Kuskil ei unustata mainimast, et Neeme Järvi on Šoti rahvusorkestri kunagise peadirigendina nüüd selle orkestri audirigent. Nimetatud CD oli tervikuna kuuldel 23. juunil BBC Radio 3 programmis.

BBC Music Magazine’i juulikuu plaat on Aleksei Ljubimovi salvestus Claude Debussy klaverimuusikast (firma ECM), orkestrimuusika eelistuseks aga Marin Alsopi CD Sergei Prokofjevi Sümfooniast nr 5 São Paulo Sümfooniaorkestriga (Naxos).

BBC Music Magazine on oma kevadistes numbrites reklaaminud mitmeid kordi Neeme Järvi salvestatud Chandose plaate, sh ka norra klassiku Johan Halvorseni (1864-1935) loomingust. Aprillis tuli välja Johan Halvorseni orkestriteoste koguväljaandest juba neljas CD, taas salvestatud Neeme Järvi poolt Bergeni Filharmoonia Orkestriga. Halvorseni esimesed plaadid ilmusid Järvi ja Bergeni orkestri koostöös aastal 2010.

Neljandal CD-l on osi tsüklist „Norra muinasjutulood“ op 37, „Norra piduavamäng“, praegugi sageli mängitud Händeli aineil loodud „Passacaglia ja sarabanda variatsioonidega“ op 20 nr 2, „Norra rapsoodiad“ nr 1 ja nr 2.

Kontsertide kõrval juunis salvestas Neeme Järvi Göteborgi Sümfoonikutega, muuseas ka oma juubelisünnipäeval, rootsi 20. sajandi klassiku Allan Petterssoni sümfooniaid.

Esmaspäeva, 2. juuli nädalaga algab Neeme Järvil prooviperiood 5. juulil Estonia kontserdisaalis toimuva piduliku kontserdi kavaga, millega Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tähistab oma kunstilise juhi ja peadirigendi juunikuul möödunud juubelisünnipäeva. Kontserdi patroon on president Toomas Hendrik Ilves. Populaarne kava kannab pealkirja „Suur suvine kohtumine: Sõbrad“ ja sellel kõlab Weberi, Tšaikovski, Suppé, Rossini, Johann Strauss juuniori loomingut. Solistideks tulevad pianist Aleksander Markovitš ja noor sopran Elizabeth Paavel. Kontserdi vastu valitseb muusikaavalikkuse suur huvi.

Vaata ka infot Chandose kodulehel: http://www.chandos.net/details06.asp?CNumber=CHSA 5104