Neeme Järvi alustas peadirigendina Šveitsi Romaani Orkestri ees Genfis

15. september 2012.

Dirigent Neeme Järvi juhatas 13. ja 14. septembril Genfi esindussaalis Victoria Hallis oma esimesed kontserdid Šveitsi Romaani Orkestri kunstilise ja muusikalise juhina.

20. sajandi esikümnetel oli Orchestre de la Suisse Romande (OSR) Euroopa üks kuulsamaid, kellele kirjutasid uusi teoseid mitmed nimekad heliloojad, sealhulgas Igor Stravinski ja Maurice Ravel, samuti Arthur Honegger, Sergei Prokofjev ja Frank Martin. Orkestri asutas 1918. aastal Ernest Ansermet, kes oli selle ees 1967. aastani, tehes ära määratu töö Euroopa uue muusika edendamiseks, seda ka palju plaadistades. Järgmiste peadirigentide hulgas on olnud tuntud maestrod Paul Klecki, Wolfgang Sawallisch, Horst Stein, Armin Jordan, Fabio Luisi, Pinchas Steinberg ja Marek Janowski.

Orkestri uue peadirigendi Neeme Järvi käe all kõlasid nüüd esinduslikus Victoria Hallis kahel õhtul hooaja avamisel kaks teost suurest maailmaklassikast – Richard Straussi sümfooniline poeem „Surm ja selginemine“ („Tod und Verklärung“, 1889) ja Gustav Mahleri enam kui tund aega kestev suuroopus „Laul maast“ („Das Lied von der Erde“, 1909) kahele solistile sümfooniaorkestriga. Baritonisolistiks oli kuulus ameerika laulja Thomas Hampson, tenoripartiid laulis samuti USAst pärit Paul Groves. Avakontsert 13. septembril kuulus orkestri hooaja kesksesse abonementsarja, mõlemad avaõhtud olid toonitatult reklaamitud.

Orchestre de la Suisse Romande on kõige kuulsam orkester, mille peadirigendiks Neeme Järvi on seni olnud – näiteks Göteborgi ja Detroiti orkestrid, kus Järvi oli pikemat aega peadirigent, said palju tuntumaks just tänu Neeme Järvile nende eesotsas, kes viis nad kontserdireisidele mainekatesse saalidesse ja tegi nendega hulga plaadistusi. Järvi ütleb, et pakkumise Šveitsi Romaani orkestri ette võttis ta vastu sellepärastki, et Genfis elab oma perega praegu tema flöödikunstnikust tütar Maarika Järvi. Teade Neeme Järvi kutsumisest Genfi peadirigendiks sai muusikamaailmas teatavaks juba 2010. aasta septembris. Orkestrit on mõni aasta tagasi dirigeerinud ka Kristjan Järvi ning veel varem on siin kõlanud Eduard Tubina Klaverikontsertiino Vardo Rumesseniga solistina Neeme Järvi käe all.

Lisaks sellele, et Neeme Järvi on ka varem Šveitsi Romaani orkestrit dirigeerinud, on ta nendega plaadistanud pika rea Igor Stravinski teoseid ning Ferenc Liszti muusikat.

Šveitsi orkestri järgmiseks solistiks tuleb juba 19.- 21. septembril tipp-pianist Nelson Freire, kes on tänavu sügisel ka Eesti Kontserdi korraldatava rahvusvahelise festivali „Klaver 2012“ peakülalisi.

Järgmise aasta maikuul on Šveitsi orkester koos Neeme Järviga viimane viiest nimekast külalisorkestrist, kes esinevad sel hooajal ühes parimatest Euroopa uutest saalidest, Manchesteri suurepärases Bridgewater Hallis.