Aktuaalne

ERSO uued lood

Olari Elts. Foto / Photo Marco Borggreve

Olari Elts. Foto / Photo Marco Borggreve

Kristel Kossar, Postimees

8. november 2012

Täna toob ERSO dirigent Olari Eltsi juhatusel Estonia lavale kaks Eesti esiettekannet: Robert Schumanni harvaesitatava noorpõlveteose, lõpetamata jäänud Zwickau sümfoonia, kontserdi teises pooles aga Beethoveni II sümfoonia.

«Haruldane on, et ühel kontserdil kantakse ette kaks kuulsate autorite teenimatult varju jäänud sümfooniat, mis on aga omal moel seotud,» rõhutas Olari Elts. Schumannile olid 22-aastasena oma esimese orkestriteose, Zwickau sümfoonia kallal töötades eeskujuks Beethoveni esimesed sümfooniad.

Teises sümfoonias alustab Beethoven oluliste muutustega helikeeles. «Tegu oli monumentaalseima sümfooniaga, mida inimkõrv tolleks ajaks kuulnud oli, ent samal ajal ühe oma säravama sümfoonia loomisega võitles Beethoven esimestest tõsistest kuulmishäiretest tekkinud masendusega,» rääkis dirigent.

Eestis esmakordselt kõlab kontserdil ka kuulsa filmihelilooja, «Tähesõdade», «Harry Potteri» jt linateoste muusika autori John Wil­liamsi fagotikontsert «Viis püha puud», kus soleerib ERSO fagotirühma kontsertmeister Peeter Sarapuu. Teos põhineb vanadel keldi legendidel, tuntav on iiri muusika koloriit.

Kontserdiinfo: https://www.erso.ee/?concert=viis-puha-puud