Neeme Järvi dirigeerib taas oma kauaaegset orkestrit Göteborgis

09. jaanuar 2013.

Neeme Järvi uue aasta esimesed külaliskontserdid leiavad aset Rootsis, kus maestro pikka aega ja väga silma paistnud peadirigendina tegutses Göteborgi Sümfoonikute (GSO) ees. 10. ja 11. jaanuaril juhatab ta sealses kontserdimajas klassikalist kava Eduard Tubina, Kurt Atterbergi ja Franz Joseph Haydni muusikast.

Kahel sama kavaga õhtul kõlavad alustuseks Eduard Tubina “Muusika keelpillidele” ning Haydni Tšellokontsert C-duur, kus solistiks on rootsi nimekamaid tšelliste, Taani Kuningliku konservatooriumi professor Kopenhaagenis Thorleif Thedéen. Kava teises osas on ettekandel 20. sajandi rootsi tuntuma sümfonisti Kurt Atterbergi (1887- 1974) rahvusromantiliseks rariteediks hinnatud Sümfoonia nr 8.

Eduard Tubin kirjutas “Muusika keelpillidele” Luzerni Kammerorkestri eestlannast kontsertmeistri Zelia Aumere tellimusel ja see tuli ka Šveitsis tema osalemisel ning juhatusel esiettekandele 1963. aasta juunis. Hoolimata meie suletusest maailmale jõudis partituur siiski peatselt ka Eestisse ning Neeme Järvi tegi teose  järgmised ettekanded ja esmaesituse Eestis 1963. aasta novembris. Göteborgist pärit meistri Kurt Atterbergi neljaosaline Sümfoonia nr 8 kõlas esmakordselt II maailmasõja järgsel esimesel sügisel, 1945. aasta oktoobris Stockholmis, juhatas Tor Mann.

Pärast Eestist lahkumist 1980. aastal oli Göteborgi Sümfooniaorkester esimene lääne orkester, kes kutsus Neeme Järvi endale peadirigendiks. Elades USA-s, võttis Järvi pakkumise vastu ning jäi orkestri ette 22 aastaks (1982-2004, praegu on ta orkestri emeriitpeadirigent). Ta viis GSO-ga aktiivses salvestustöös tehtud plaadid (enam kui 100) tunnustatuina rahvusvahelise tähelepanu alla ning orkestri enda maailmasaalidesse arvukatel kontserdireisidel, millega tõstis GSO (nagu oma 60. sünnipäeva juubelikingitusena) 1997. aastal Rootsi kuningriigi esimeseks rahvusorkestriks.

Uue aasta veebruarikuu kahel esimesel päeval dirigeerib Neeme Järvi planeeritult Singapuri Sümfooniaorkestrit, kui tema solistiks tuleb noor inglise tippviiuldaja Nicola Benedetti, kavas Wagner, Korngold ja Rahmaninov.

Ent ootamatult tuleb tal asendada veel enne, 24. jaanuaril inglise kuulsat maestrot Colin Davist Pariisis Théâtre du Châtelet’s Prantsuse Rahvusorkestri (Orchestre National de France) ees, ja nagu Järvil on tavaks ja vastavad võimed, jätab ta väljakuulutatud kava muutmata(!). Sel õhtul kõlavad siis Wolfgang Amadeus Mozarti Sümfoonia nr 35 (“Haffner”), Mozarti Viiulikontsert nr 5, solistiks noor saksa viiulitäht Arabella Steinbacher, ning Jean Sibeliuse Sümfoonia nr 3. Kontserdist teeb otseülekande France Musique.

Lõppenud aastal ilmunud menukamad plaadid on Neeme Järvil inglaste klassiku Hubert Parry loomingust, salvestatud BBC Walesi Rahvusorkestri ja -kooriga ning Pjotr Tšaikovski balletimuusikast “Uinuv kaunitar” Bergeni Filharmoonia Orkestriga, mõlemad inglise firmale Chandos. Veel detsembrikuul sai Järvi dirigeeritud Parry CD ajakirja Gramophone tiitli “Choice of the Month” ning sealt veel ka teise tiitli “Critics Choice 2012” omanikuks. GSO kodulehel, kus ka Järvi eelseisvat kava on väga põhjalikult tutvustatud, märgitakse, et maestro käe alt on tänaseks ilmunud juba enam kui 450 heliplaati(!).

Värskeim uudis on aga 2. jaanuaril müügile tulnud Chandose CD (CHSA 5110), kus Neeme Järvi juhatab Kuningliku Šoti Rahvusorkestri ees Franz von Suppé operetiavamänge ja marsse. “Overtures and Marches” (9 avamängu ja 2 marssi) on Ühendkuningriigis enim müüdud plaatide pingereas (The official classical chart) 5. jaanuaril uustulnukana juba 12. kohal ning jätkab seda suuremat tähelepanu, mis just Neeme Järvi viimase aja plaadistustele on järjest osaks saanud. Samas müügitabelis asub 20 esiletoodust 15. kohal ka ECM-i Arvo Pärdi plaat “Adam’s Lament”, mida on dirigeerinud Tõnu Kaljuste.

Taas ERSO ees on maestro Järvi märtsi alguses, juhatades 6. märtsil kontserti “Kuninganna” ja 8. märtsil kontserti “8. märts”, solistidena teevad kaasa fagotivirtuoos Martin Kuuskmann ja viiulivirtuoos Sergei Giršenko.