Neeme Järvi dirigeeris ühte Aasia tipporkestritest Singapuris

10. veebruar 2013.

Dirigent Neeme Järvi juhatas käesoleva kuu algul teistkordselt tuntud orkestrit, mis kuulub Aasia tippkollektiivide hulka. Tema kontserdid möödusid Singapuri sümfooniaorkestri ees kuulsas Esplanaadi kontserdimajas. Eesti Riiklik Sümfooniaorkester näeb oma kunstilist juhti ja peadirigenti Tallinnas dirigeerimas taas aprillikuus.

Neeme Järvi kontserdid Singapuris leidsid aset 1. ja 2. veebruaril. See oli Järvile ka tore taaskohtumine orkestriga, mille peadirigendiks on 1997. aastast hiina-ameerika maestro Lan Shui. Lan Shui oli USA-s viibides aga Neeme Järvi assistendiks aastail 1994–1997, kui Järvi oli Detroiti sümfooniaorkestri peadirigent. Lan Shui teine juhtpositsiooon on praegu Euroopas – ta on ka Kopenhaageni filharmooniaorkestri peadirigent ning samas peakülalisdirigent Taanis Aalborgis ja Taiwani Rahvusorkestri juures kunstiline nõustaja. Kahjuks Shui ja Järvi nüüd Singapuris ei kohtunud, kuna Lan Shui viibis vigastatud käega ravil Kopenhaagenis.

Neeme Järvi ütleb, et Singapuri sümfooniaorkester on tema arvates haruldase tasemega orkester. Kontserdid toimusid orkestri residentsis Esplanaadi kontserdi- ja ooperimajas, kus suures saalis on enam kui 1800 kohta. Asjatundjate arvates kuulub Singapuri Esplanaadi kontserdisaal akustiliselt viie parima hulka maailmas. “Ooperiteater on samas majas – sellist oleks ka Tallinnasse vaja,” ütleb Neeme Järvi.

Kavatutvustuses on Neeme Järvit väga kõrgelt hinnatud. Ta solistiks oli nüüd 25-aastane itaalia juurtega Šoti viiulitäht Nicola Benedetti, kellele pühendas oma tähelepanu BBC Music Magazine’i viimane suvelõpunumber, kes on olnud korduvalt tipus nii mõneski edetabelis (oma viimase sooloplaadiga “The Silver Violin” briti enim müüdud CD-de paremusreas Official Classic Chart UK) ning oli solistiks viimati kolmel Promenaadikontserdil Londonis, ka BBC “Last Night of Proms’il”.

Järvi alustas kava pühendusega Richard Wagneri aastale, avamänguga ooperile “Rienzi”. Nicola Benedetti oli solistiks Erich Wolfgang Korngoldi Viiulikontserdi (teos valmis sõja lõpuaastal 1945) ettekandel. Seejärel juhatas Järvi Sergei Rahmaninovi Teist sümfooniat, millega orkester hiljaaegu menukalt oma turneel esines. Mõlemal õhtul toimusid tund enne kontserti tutvustavad vestlused. Veebruari lõpul juhatab Singapuris orkestri peakülalisdirigendina Okko Kamu.

Väga menukad on olnud Neeme Järvi viimasel ajal välja tulnud uued plaadistused, peamiselt inglise firmale Chandos. Need on Hubert Parry orkestri- ja koorimuusika, Pjotr Tšaikovski balletimuusika, Franz von Suppé avamängude ja marsside ning Joachim Raffi Sümfoonia nr 2 plaadid.

Detsembris sai Järvi dirigeeritud inglaste klassiku Hubert Parry CD (firma Chandos) ajakirjalt Gramophone tiitli „Choice of the Month“ ning sealt veel ka teise tiitli “Critics Choice 2012” omanikuks.

Aasta algul pälvis ajalehes Financial Times nimeka kriitiku Andrew Clarki kiidusõnu Tšaikovski “Uinuva kaunitari” muusika salvestus (Chandos), kus imetleti, mida Järvi suutis välja võluda n.ö teise ringi kuuluvalt Bergeni filharmooniaorkestrilt, kus tempod on tunduvalt kiiremad kui oleks teatris, aga hoolimata sellest on “iga fraas tants ja naeratus”. Andrew Clark meenutab, kuidas Järvi debüteeris Suurbritannias enam kui 30 aastat tagasi Tšaikovski Viienda sümfooniaga.

Aasta alguspäevil ilmus CD, kus Neeme Järvi juhatab Kuningliku Šoti Rahvusorkestri ees Franz von Suppé operetiavamänge ja marsse. See Chandose plaat tõusis juba aasta esimese nädala lõpuks Ühendkuningriigis enim müüdud plaatide pingereas (The Official Classical Chart) uustulnukana 12. kohale.

Briti plaaditurundusfirma Amazon teatel tuli 13. jaanuaril Chandose märgi alt müügile Joachim Raffi Sümfoonia nr 2 CD koos tema Shakespeare’i-prelüüdidega. Järvi on selle sisse mänginud esimese plaadina oma uue Šveitsi-Romaani Orkestriga (OSR), kelle ees ta asus peadirigendi ja kunstilise juhina ametisse sellest hooajast.

Saksa-šveitsi helilooja Joachim Raffi (1822–1882) 11 sümfooniat ja muudki olid XIX sajandil rohkesti mängitud, aga nüüd on see muusika unustatud. Graham Williams hindab oma 8. veebruari artiklis Raffi esitust ja helindust kõrgeima hindega; ta nimetab Järvi uut CD-d “igas suhtes oivaliseks”, kuni selleni, et nüüd on see muusika Chandose poolt jäädvustatud Genfi suurepärase akustikaga Victoria Hallis ka uue tehnoloogiaga ja SACD (Super Audio) formaadis. Sümfoonia nr 2 on valminud 1866. aastal, neli Shakespeare’i prelüüdi 13 aastat ja 150 oopust hiljem, kujutades endast avamänge-sissejuhatusi draamadele “Torm”, “Macbeth”, “Romeo ja Julia” ning “Othello”.

Järgmine seanss Joachim Raffi plaadistamiseks tehakse Genfis alles juulikuul (plaanis on vähemalt neli sümfooniat). Järvi teatab, et vahepeal hakkavad ilmuma Kurt Atterbergi plaadid firmalt BIS, sisse mängitud Göteborgi sümfoonikutega.