Enne Londonit dirigeerib Paavo Järvi oma orkestreid Frankfurdis ja Pariisis

18. märts 2013.

Kui dirigent Paavo Järvi alustas aastat mõnevõrra erandlikuna – uusaastal Tallinnas ning seejärel oma kauaaegse orkestri ees Ameerika Ühendriikides Cincinnatis, siis edasi oli tal vaja juhatada järjest kõiki oma Euroopa orkestreid – Pariisis, Frankfurdis, Bremenis ja uuesti Pariisis. 

Nüüdne kevadkuugi jätab Paavo Järvi ikka tema oma orkestrite juurde. 8. ja 9. märtsil dirigeeris ta Frankfurdi Raadio orkestrit Hesseni raadio saalis, kavas pealkirja all „Barock +“ olid ettekandel Johann Sebastian Bachi orkestrisüit nr 2 h-moll, Wolfgang Amadeus Mozarti klaverikontsert nr 12 A-duur, solistiks orkestri resideeriv artist, kuulus türgi pianist ja helilooja Fazil Say, ning Franz Schmidti sümfoonia nr 2 (1913). 8. märtsi kontsert läks otse raadioeetrisse ning on taas kavas 19. märtsil.

Pariisi orkestri ees peab Paavo Järvi loomulikult prantsuse muusikat teenima – tema selle kuu esimese kava Orchestre de Paris’ga 20. ja 21. märtsil avab prantslaste 20. sajandi ühe suurepärasema helilooja, jaanuaris 97-aastaseks saanud Henri Dutilleux’ sümfoonia nr 1 (1951). Võime ette kujutada, et Pariisi konservatooriumi lõpetades sai Dutilleux just 75 aastat tagasi Rooma preemia (!). Edasi on kavas Béla Bartóki Viiulikontsert nr 2, kus solistiks ameerika viiuldaja Gil Shaham, ja Ludwig van Beethoveni sümfoonia nr 1.

Teine Pariisi kava sünnib 27. ja 28. märtsil, samuti Pleyeli saalis, üleni Sergei Rahmaninovi loomingust: „Caprice bohémien“, klaverikontsert nr 3 Kuuba pianisti Jorge Luis Prats’iga ning sümfoonia nr 3. Pariisist tuleb veel teade, et noor helilooja Karol Beffa on valitud aasta heliloojaks oma klaverikontserdi eest iga-aastases Prantsuse klassikalise muusika tiitlisarjas „Victories de la Musique 2013“. Klaverikontsert alapealkirjaga „La Vie antérieure“ toodi maailmaesiettekandele Paavo Järvi dirigeerimisel Orchestre de Paris’ poolt novembris 2013 Pariisis Salle Pleyelis, solistiks Šveitsi pianist Andreas Haefliger. Lisaks sellele, et ettekannet sai otse internetis jälgida 8. novembril, on selle salvestus veel Medici TV programmis 30. juuni õhtul 2013.

Kõigis uue aasta kavadeski hakkab silma, missugused kuulsused on järjest Paavo kontsertide solistid – Christian Tetzlaff, Rudolf Buchbinder, Krystian Zimerman, Piotr Anderszewski, Fazil Say, Gil Shaham, Jorge Luis Prats, tulemas Lisa Batiashvili, Frank Peter Zimmermann, Khatia Buniatishvili ja jälle Janine Jansen…

Aprilli algusest alates näeb Paavo Järvit Londoni kuulsa Philharmonia Orchestra ees, kelle peadirigendiks on soomlaste tippmaestro Esa-Pekka Salonen. Koguni kaks erinevat kava esitab Järvi nendega Londoni Kuninglikus Festival Hallis, ja veel kahes teises saalis. Aprillis mängivad tema käe all oma kodusaalis ka Berliini Filharmoonikud.

Mõni kuu rohkem kui vaid üks hooaeg jääb Paavol juhatada Frankfurdi raadio hr-Sinfonieorchester’it ja siis lõpeb tema kaheksa hooaega kestnud ning paljus väga kordaläinud leping ja töö selle maineka kollektiivi ees.

Kes tuleb Paavo Järvi järglaseks Frankfurdis? Värskelt sõlmitud lepingu järgi saab selleks Kolumbias Medellínis sündinud ning Viinis dirigendidiplomi saanud Andrés Orozco-Estrada (35). Praegu on ta Alam-Austria Tonkünstler-orkestri peadirigent (seal oli aastaid tagasi ka Kristjan Järvi) ning samas ametis veel Euskadi Sümfooniaorkestri (Baski Rahvusorkestri) ees Hispaanias Baskimaal. Hooajast 2014/15 saab temast peadirigent Frankfurdis ja peale selle ka Houstoni sümfooniaorkestri muusikadirektor Ameerika Ühendriikides. Paavo Järvile omistatakse Saksa orkestri audirigendi tiitel.