ERSO tuleb fantaasiarikka kavaga

07. märts 2013.

14. märtsil kõlavad Jõhvi kontserdimajas Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri (ERSO) esituses Tšaikovski, Tištšenko ja Mozarti fantastilised teosed – viimase klaverikontserdil soleerib maestro Kalle Randalu, kes on täitnud oma lubaduse esitada kõik tolle geeniuse 21 kontserti klaverile.

2011. aasta aprillis tunnistas pianist Kalle Randalu Põhjarannikule, et tal on plaanis koos ühe Põhjamaade tuntuma dirigendi Juha Kangasega esitada kõik Mozarti 21 klaverikontserti, mis on originaalteemale valminud. Nüüdseks võib maestro raporteerida, et plaan on täidetud.

Mida öelda Jõhvis kõlava Mozarti klaverikontserdi number 15 B-duur kohta? Randalu sõnul on tähelepanuväärne, et see valmis tema tippajal, 1784, mil valmis kogunisti kuus klaverikontserti. “Võib eristada tema varaseid kontserte, mis on täis kõhklusi, otsinguid ja eksperimenteerimist, ning küpset perioodi, kus on geniaalsed suured kontserdid. 15. on üks nendest, kirjutatud loomingulise plahvatuse alguse poole. See klaverikontsert on virtuoosne, särav ja päikeseline. Mul on tohutu hea meel üle hulga aja Mozarti 15. klaverikontserti taas mängida. Olen palju eri kontserte mänginud, aga harva rõõmustan nagu praegu,” ütles Randalu nüüd.

Tähenduslik on ka fakt, et Mozart sai 1784. aastal 27aastaseks, mis on paljudele tähtedele olnud saatuslik – viimati liitus selle klubiga Amy Winehouse. Oma tipp-perioodil elas Mozart Viinis, kus korraldas ise kontserte. Tema kuulsad moll-kontserdid valmisid järgmise, 1785. aasta alguses. “Aastasadu on mööda läinud. Kui vaadata pealiskaudselt, oli see üks stiil ja üks ajastu, aga olla Mozarti loomingu sees ja jälgida inimese kujunemist klaverikontsertide kaudu on hämmastav ning sellise suure inimese geniaalne looming tekitab aukartust. Mozart on kummastavalt see, kelle teostest avastad aina uusi aspekte ja tahke,” kinnitas maestro.

Kontserdil “Jumalik komöödia” tuleb peale Mozarti klaverikontserdi ettekandele ka Pjotr Tšaikovski sümfooniline fantaasia Dante järgi ja Boriss Tištšenko (1939-2010) “Dante-sümfoonia nr 3. Põrgu”. Tähelepanuväärne on, et “Jumalikku komöödiat” dirigeeriv Nikolai Aleksejev on plaadistanud mitu Tištšenko teost ja juhatanud mitme tema teose esmaettekannet. Randalu sõnul seob kogu kontserdi kava fantastika- ja muinasjutumaailm. Tšaikovskit seob omakorda Mozartiga armastus ja austus tolle loomingu vastu. Samuti kartis Tšaikovski, et Mozarti looming unustatakse. Kõigest sellest sai toitu tema “Mozartiana”.

Kontsert “Jumalik komöödia” toimub Jõhvi kontserdimajas neljapäeval, 14. märtsil kell 19, Estonia kontserdisaalis reedel, 15. märtsil kell 19.