ERSO tõmbab tänavusele hooajale joone alla kontsertidega Tallinnas ja Pärnus

02. mai 2013.

ERSO hooaja lõpukontsert kujutab ennast muusikalist rännakut läbi kolme sajandi.
Hooaeg lõpetatakse kontsertidega sarjast „Maestro”, mille raames astutakse sedapuhku üles kolme helilooja, austerlase Wolfgang Amadeus Mozarti ning prantslaste Francis Poulenci ja Gabriel Fauré pidulike vaimulike vokaalsümfooniliste suurvormidega.

Mozart kirjutas „Vesperae solennes de confessore”, mis jäi ka tema viimaseks Salzburgi-perioodi sakraalteoseks, 1780. aastal. Teose saamisloo, lõpetamise daatumi ja esiettekande kohta puuduvad täpsed andmed, kuid pealkiri viitab, et see valmis arvatavasti mõne pühaku auks.

20. sajandil tõusis esile rida olulisi sakraalmuusika heliloojaid, nende seas Francis Jean Marcel Poulenc – Prantsuse avangardistlike heliloojate rühmituse Les Six (Kuuik) nimekaim liige. Pärast esiettekannet nimetas Boston Globe’i kriitik „Gloriat” üheks Prantsuse autori tähtsaimaks partituuriks ja ülimalt kauniks teoseks, kiidusõnu jagas ka Boston Heraldi arvustaja, kes leidis, et tegemist on „olulise lisaga 20. sajandi muusikarepertuaari”.

Prantsuse helilooja, pedagoog, pianist ja organist Gabriel Fauré oli oma põlvkonna seas novaatorlik komponist, kelle isikupärane stiil avaldas mõju paljudele 20. sajandi alguse heliloojatele. 1902. aastal kirjutas Fauré oma sõbrale: „Minu nägemust mööda on surm pigem rõõmus vabanemine, püüdlemine hauataguse õnne poole kui valulik kogemus.” Seda seisukohta peegeldab ka tema reekviem d-moll op. 48.

http://www.epl.ee/news/kultuur/erso-tombab-tanavusele-hooajale-joone-alla-kontsertidega-tallinnas-ja-parnus.d?id=66061056