Kaks tonni ERSO pille lendab USAsse kontrabassimängija tehtud kastides

25. oktoober 2013.

Pärast tänaõhtust kontserti pakib Eesti Riiklik Sümfooniaorkester suuremad muusikainstrumendid tuleval nädalal algava Ameerika turnee tarbeks spetsiaalsetesse reisikastidesse.

25 pillikasti, mis kaaluvad kokku ligi kaks tonni, sõidutab Los Angelesse DHLi kaubalennuk – nii suurt reisilennukit, kuhu saaks kontrabassid peale laadida, pole Tallinna lennujaamast lihtsalt võtta.

«Kui pillid välja arvata, maksab last 200 000 eurot,» avaldab ERSO direktor Kadri Tali.

Enamiku transpordikastidest on meisterdanud Tallinna Kammerorkestri kontrabassimängija Jüri Lepp. «Kes muu oskakski pille nii turvaliselt pakkida kui mitte muusik ise?» muigab Tali.

Kastid on valmistatud Inglismaalt tellitud vee- ja põrutuskindlast vineerist. Et instrumente mõlkide ja muude vigastuste eest kaitsta, on kastidel spetsiaalselt pilli kuju arvestav polsterdus. Nõnda reisivad tšellod, kontrabassid, timpanid ja kogukamad puhkpillid, nagu tromboonid ja kontrafagotid.

Orkestri mänedžeri Marko Metsaru sõnul kaaluvad kastid, mida saab ratastel liigutada, umbes 60 kilo. Kui mullu tellitud uued timpanikastid välja arvata, on kastidel vanust kümmekond aastat. Metsaru usub, et 5–10 aastat peavad need veel vastu. «Pillid pakime iga reisi puhul samasuguse hoolega, ükskõik, kas me sõidame Pärnusse, Tartusse või New Yorki,» kinnitab Tali.

Kontserdituur saab alguse 30. novembril Santa Barbaras Granada teatris ning kulgeb kolme nädala jooksul piki USA ida- ja läänerannikut läbi kaheksa osariigi Californiast Floridani. Kokku annab ERSO 15 kontserti.

Suured instrumendid sõidavad kaubalennukiga läbi Helsingi ja New Yorgi Los Angelesse. «Lavapillidele lisanduvad veel väiksemad pillid, nagu viiulid ja vioolad – need võtavad pillimehed endale käsipagasina lennuki salongi,» räägib Tali.

«Ameerikas liigume vahemaadest olenevalt kas bussiga või lennukiga. Kui on inimlikum vahemaa, siis sõidame kahe bussiga ja pille veab eraldi veoauto.» Pikimad sõidud on Californiast Iowasse – üle 2000 kilomeetri – ja New Yorgist Floridasse – umbes 1600 kilomeetrit.

«See on äärmiselt nõudlik ettevõtmine. Esinemisgraafik on tihe ja vahemaad väga suured. See on nagu tippsportlase elu: peab arvestama oma jõuvarude, magamisgraafiku ja toitumisega,» seletab Kadri Tali.

«Pehmet mööblit me ei nõua.»

Enne avakontserti on 83-liikmelisel reisiseltskonnal kohapeal üks vaba päev, et ajavahega kohaneda. «Meil on ka erinevad kavad, kuid see on tegelikult hea. Nii suudavad inimesed tööväsimusest üle olla ja iga kontsert on eraldi sündmus. On erinevad dirigendid ja solistid.»

Orkestrit juhatavad peadirigent ja kunstiline juht Neeme Järvi, eelmine peadirigent Nikolai Aleksejev ja Sarasota sümfooniaorkestri peadirigent Anu Tali. Solistidena esinevad tšellistid Narek Hakhnazaryan ja Silver Ainomäe.

Tuuri peasündmuseks võib pidada ühiskontserti Eesti Filharmoonia Kammerkooriga New Yorgi Filharmoonikute kodusaalis Lincoln Centeri Avery Fisher Hallis. Kuulajate hulka on oodata Arvo Pärti, kes eile ka Estonia kontserdisaalis proovis osales. Üleeile külastas ERSO proovi aga insuldist taastuv Veljo Tormis, kelle looming samuti tuurikontsertidel kõlab.

Kui popartistid seavad kontserdikorraldajaile sageli suuri nõudmisi, siis klassikalise muusika heade tavade juurde kuulub Kadri Tali väitel endaga ise hakkama saamine: «Meie suurim nõudmine on väga korralik hea akustikaga saal, kus 80 inimest lavale mahub. Üldiselt pakutakse külalistele enne proovi või kontserti puhketoas suupisteid, kuid me ei nõua seda. Olulised on joogivesi, riietusruumid ja tualetid. Pehmet mööblit ja sooja toitu me ei nõua.»

http://www.ohtuleht.ee/551107