Otse Ameerikast I

08. november 2013.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester tuuritab Ühendriikides. Neli kontserti Californias olid väga edukad. 15 kontserti kolme nädala jooksul tähendab vaid üksikuid puhkehetki, valdavalt kuluvad needki ühest linnast teise liikumisele, olenevalt vahemaast kas lennuki või bussidega.

Kui Santa Barbaras esineti ligi sajandivanuses saalis, siis järgmised kolm kontserdimaja Californias olid täiesti uued. Stanfordi Bing Concert Hall avati alles selle aasta algul, Northridge’i Valley Performing Arts Center ja Aliso Viejo Soka Performing Arts Center 2011. aastal. Kui ERSO käis neli aastat tagasi esimest korda Ameerikas, siis neid kolme maja veel ei olnud. Kõik kolm on meie orkestrile olnud justkui hea unenägu nii oma akustika, disaini kui moodsate ja avarate olmetingimuste poolest. Kõigi nende akustilise lahenduse on projekteerinud tänapäeva akustikamaailma absoluutne tipp – firma Nagata Acoustics juht Yasuhisa Toyota, kelle olulisemate projektide hulka kuuluvad näiteks Walt Disney Concert Hall Los Angeleses, New World Symphony Floridas Miami Beachil, Suntory Hall Tōkyōs ning ERSO-legi tuttav Helsingi Musiikkitalo.

Santa Barbaras ja Northridge’i kontsertidel viibis ka Eesti aukonsul Californias Jaak Treiman, Santa Barbara ja Stanfordi kontsertidele tuli kaasa elama asekantsler Ragnar Siil, kes on kultuuriministeeriumi esindajana olnud väga oluline isik turnee ettevalmistusprotsessis.

Praeguseks on orkestriga liitunud lisaks maestro Neeme Järvile ja publiku südamed võitnud tšellosolistile Narek Hahnazarjanile ka orkestri endine peadirigent Nikolai Aleksejev ning Colorado sümfooniaorkestri tšellorühma kontsertmeister Silver Ainomäe.
Pühapäeval kohtutakse New Yorgis aga Eesti Filharmoonia Kammerkooriga, et anda Neeme Järvi juhatusel ühine kontsert New Yorgi Filharmoonikute kodusaalis Avery Fisher Hallis.

Jälgige pidevalt uuenevat turneeinfot, foto- ja videoreportaaže aadressil blog.erso.ee

Loe artiklit Sirbi kodulehel.