Kas Mikko Franck hammustab katki Neeme Järvi poolt jäetud pähklid?

17. detsember 2013.

Esmaspäeval, 16. detsembril alustas ERSOga proove Grammyga pärjatud Mikko Franck – praegu maailmalavade üks nõutumaid dirigente. Just tema astub 19. ja 20. detsembri kontsertidel „Pähklipureja“ Tallinnas ja Tartus ning 30. detsembri ja 1. jaanuari aastavahetuskontsertidel Pärnus ja Tallinnas Neeme Järvi asemel ERSO ette. Pärast aastatepikkust tööd Belgia Rahvusorkestri ja Soome Rahvusooperi peadirigendina avalikustati hiljuti uudis, et praegu 34-aastasest Mikko Franckist saab järgmine Prantsuse Raadio filharmooniaaorkestri peadirigent.

Muusikamaailmas väga harukordsena saavutas Mikko Franck edu nii sümfooniorkestri- kui ooperidirigendina väga varakult. Juba 20ndate eluaastate algul juhatas ta paljusid olulisi Euroopa orkestreid, sh Londoni Philharmonia Orchestra ja Londoni Sümfooniaorkester, Müncheni ja Iisraeli Filharmoonikud, samuti lavastusi Berliini Riigiooperis. Ka Grammy auhinna kaasmaalase Jean Sibeliuse loomingu salvestamise eest saavutas ta vaid 23 aasta vanuses. Loogiliseks jätkuks kiirele edule on koostöö paljude maailma juhtivate sümfooniaorkestrite, sh Berliini Filharmoonikute ja New Yorgi Filharmoonikutega.

2002. aastal juhatas Mikko Franck ERSOt uusaastakontserdil, tema esmakordne kohtumine Eesti publikuga toimus 1997. aastal Põhjamaade Sümfooniaorkestri esimesel kontserdil.

Sel nädalal soleerib Wilhelm Stenhammari I klaverikontserdis Ameerika Ühendriikides elav rootsi pianist Per Tengstrand, kes esimest korda esines ERSOga 2005. aastal Tallinnas ja Stockholmis. Tšaikovski ballett “Pähklipureja” kuulub teatrite iga-aastasesse jõuluprogrammi, oluliselt vähem ollakse aga kuulnud Richard Straussi balletist “Vahukoor”. Ometi võib nii teoste süžees kui muusikas leida mitmeid sarnasusi. Mõlema balleti muusikast on valminud ka orkestrisüidid ning nii saame Tšaikovski vahendusel kuulda, kuidas tantsivad lilled ja maiustustehaldjas ning Straussi tõlgendust teelehtede ja kohvi tantsust ning loomulikult vahukoore valsist.

Täpsem info kontsertide kohta.