“Star Wars” tõi täismaja

16. märts 2014.

14. märtsi õhtul andis ERSO Estonia kontserdisaalis oma 1001 ööd sarja neljanda kontserdi tuntud filmimuusikast. Ettekandele tulid staažika dirigendi ning tunnustatud helilooja John Williamsi parimad palad filmidest „Harry Potter“, „Schindleri nimekiri“ ja „Tähesõjad“. Kahe viimase eest on Williamsit pärjatud nii Oscari, Kuldgloobuse, Grammy kui ka Briti Filmiakademia auhinnaga.

Kui „Harry Potteri“ ning „Tähesõdade“ eepiline muusika mõjus eelkõige oma intensiivsuse, energilisuse ja mitmekihilisusega, siis viiulisoolod „Schindleri nimekirjast“ võlusid oma melanhoolse ning mõtliku muusikaga. Orkester andis kontrastset meeleolu oskuslikult edasi – piano kutsus esile n-ö pingestatud rahuseisundi ning järsk üleminek fortesse pani vastupidiselt toolil lausa võpatama. Kuigi antud kolme filmi heliloomingud on oma stiililt väga erinevad, mõjusid need kontserdina kokku terviklikult. Õnnestunud ettekande tõestuseks oli publiku tormiline aplaus, mille eest orkester avaldas tänu lisalooga.

Kui kontserdi „Star Wars“ üheks ambitsiooniks oli kuulsate kassahittide abil tekitada inimestes orkestrimuusika vastu suuremat huvi, võib seda eesmärki lugeda täidetuks. Sealjuures oli hea meel näha palju just nooremapoolset publikut, kelle jaoks selline muusikavorm sageli pigem kaugeks jääb. Loodetavasti on sarnaseid kontserte lähitulevikus rohkem oodata, sest täismajale müüdud saal huvi puudumist ei näita.

Kontserdi dirigendik soli Mikk Murdvee, kes on lisaks erinevatele Eesti kollektiividele juhatanud mitmeid Soome orkestreid ning töötab praegu Helsingi Ülikooli sümfooniaorkestri peadirigendina, debüteerides vähem kui kuu aja pärast Helsingi Linnaorkestri ees.

Filmi “Schindleri nimekiri” imekaunid viiulisoolod on pühendatud legendaarsele viiuldajale Itzhak Perlmanile, Estonia kontserdisaalis kõlasid need Oulu Sinfonia kontsertmeistri Lasse Joametsa esituses, kes sel nädalal oli Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri esiviiuliks.

Loe arvustust ERRi kultuuriportaali kodulehel.