ERSO ees soleerib Berliini Filharmoonikute kontrabassist Gunārs Upatnieks

19. november 2014.

21. novembril toob ERSO peakülalisdirigent Olari Elts kuulajaini põneva kava, mis ühendab kahe XX sajandi suure sümfonisti, Gustav  Mahleri ja  Eduard Tubina loomingut, vürtsi lisab Berliini Filharmoonikute noor kontrabassist Gunārs Upatnieks.

Eduard Tubina kontrabassikontsert on kirjutatud Eesti kontrabassivirtuoosi, kauaaegse Bostoni sümfooniaorkestri kontrabassimängija Ludvig Juhti tellimusel ning seekordne ettekanne on pühendatud Juhti 120. sünniaastapäevale. Soleerib Berliini Filharmoonikute kontrabassimängija Gunārs Upatnieks, Lätis sirgunud virtuoos, kelle rahvusvahelisele karjäärile panid aluse mitmed konkursivõidud, millest mainekaimad on esikoht ja publikupreemia rahvusvahelisel ARD-konkursil Münchenis (2009).

Kontserdi avateoseks on Alban Bergi Passacaglia Christian von Borriese redaktsioonis ning teises pooles kõlab Gustav Mahleri V sümfoonia, mille I osa leinamarsi avab kuulus trompetisoolo ja mille imekaunis Adagietto elab nii kontserdi- kui filmimaailmas ka iseseisvat elu.

Dirigent Olari Elts ERSOga Gustav Mahleri V sümfooniat lihvimas, 19.11.2014..
Dirigent Olari Elts ERSOga Gustav Mahleri V sümfooniat lihvimas. Foto on tehtud proovis kolmapäeval, 19. novembril 2014.

Kontserdil on müügil ka Alo Põldmäe äsjailmunud raamat “Armas sõber Eduard!“ (väljaandja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum), milles kajastub ühe eesti muusika tippteose, Eduard Tubina Kontrabassikontserdi omapärane sünnilugu läbi USA-s elanud väljapaistva eesti kontrabassikunstniku Ludvig Juhti ja Rootsis elanud Eduard Tubina kirjade.

Kes on aga põhjalikumalt huvitatud Gustav Mahleri elust ja tegevusest, sellel soovitame külastada Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi Assauwe tornis eksponeeritud näitust “Gustav Mahler ja Viin”.

Kontrabassimuusikale ja Ludvig Juhti sünniaastapäevale pühandatud üritused jätkuvad pühapäeval, 23. novembril Mustpeade majas (täpsem info: www.mustpeademaja.ee) ja 25. novembril Alatskivil Eduard Tubina muuseumis.

 

MAHLERI VIIES

Reedel, 21. novembril 2014 kell 19 Estonia kontserdisaalis

Sarja MEISTRIKLASS II kontsert

Alban Berg. Passacaglia, sdn Christian von Borries
Eduard Tubin
. Kontrabassikontsert
Gustav Mahler. Sümfoonia nr 5 cis-moll

Gunārs Upatnieks (kontrabass)
Eesti Riiklik Sümfooniaorkester
Dirigent OLARI ELTS

Täpsem info ja piletid: 614 7788, www.piletilevi.ee, www.piletimaailm.com