Olari Elts juhatab Põhja-Norras Tšaikovski ooperi “Jevgeni Onegin“ etendusi

18. veebruar 2015.

Eesti dirigent ning ERSO peakülalisdirigent Olari Elts juhatab Norras vene ooperiliteratuuri üht populaarsemat teost, Pjotr Tšaikovski „Jevgeni Oneginit“, etendused toimuvad maa neljas keskuses märtsikuu esimese nädalani.

Juhatanud kaks kava jaanuari alguspoolel Kopenhaagenis Taani uues raadio kontserdisaalis Taani Rahvusliku Sümfooniaorkestri ees, kus kaalukas sündmus oli Poul Rudersi 5. sümfoonia maailmaesiettekanne, siirdus Olari Elts Norrasse, et asuda ette valmistama ooperietendust Tšaikovski „Jevgeni Oneginist“.

Populaarne ooper tuuakse publiku ette poollavalises versioonis peamiselt Norra oma solistidega, orkestris ja kooris teevad kaasa Põhja-Norra Ooperi (Nordnorsk Opera) jõud koos Trondheimi Sümfooniaorkestri mängijatega.

Aleksandr Puškini draama aineil loodud “Jevgeni Onegini“ õhtuid tuleb kokku kaheksa: 14. veebruaril Bodo’s, 16. ja 17. veebruaril Tromsö Kultuurihoones ning 19. veebruaril Harstadi Kultuurihoones; pärast väikest pausi tuuakse ooper avaõhtuga 28. veebruaril Trondheimi maineka Olavshalleni suurde saali, kus tehakse veel kolm etendust 2., 4. ja 6. märtsil.

Olari Elts on ooperi muusikaliseks juhiks ja dirigendiks, lavastaja on Ivar Tindberg, koormeister Ursa Lah ning rollides peamiselt Norra lauljad, kellest mõnedki on ka rahvusvaheliselt tuntud: Audun Iversen (Onegin), Bror Tødenes (Lenski), Kari Postma (Tatjana), Maria Nohr (Olga), Siv Oda Hagerupsen (Larina), Nikolai Didenko (Gremin) jt. Solistide koosseisu ei muudeta.

Trondheimi Sümfooniaorkester on “Oneginiga“ hõivatud nii, et kodulinnas orkester üles astudaei saa, kavas on vaid üks kammerkontsert. Orkester, kelle peadirigendiks on praegu poola maestro Krzysztof Urbanski, on aga Põhjamaade üks tuntumaid, kelle ees on oma kaalukat kunstnikuteed alustanud debüüdiga, sh nii Simon Rattle kui ka Paavo Järvi.