Maestro Neeme Järvi juhatab oma sünnipäeval, 7. juunil Leipzigis Tobiase oratooriumit “Joonase lähetamine”

05. juuni 2015.

Teose ettekanne 7. juunil Leipzigis on eriline mitmel põhjusel. Just Leipzigis toimus “Joonase lähetamise” esiettekanne 1909. aastal, 7. juunil tähistab maestro Neeme Järvi oma sünnipäeva ning teose ettekandel osaleb ka Eesti kuulsaim bass Ain Anger, kelle koduteatriks on juba aastaid Viini Riigiooper. Olulisim uudis Eesti publikule on aga see, et sama solistide koosseisu esituses ja Neeme Järvi dirigeerimisel saab “Joonase lähetamist” kuulda septembris ka Tartus ja Tallinnas koos ERSO, segakoor Latvija, kammerkoor VOces Musicalese ja RO Estonia poistekooriga.

Eesti esimese oratooriumi, Rudolf Tobiase “Joonase lähetamise” ettekanded on Eesti ajaloos olnud alati märgilise tähendusega. Teos, mille esiettekanne toimus 1909. aastal Leipzigis ning mille “Sanctuse”-osaga õnnistati 1913. aastal sisse Estonia teatrimaja, jõudis tervikuna kodupubliku ette alles 1989. aastal Peeter Lilje juhatusel, kujunedes rahvusliku tähtsusega suursündmuseks Eesti taasiseseisvumise teel.

Eestis kõlas Tobiase “Joonase lähetamine” viimati Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva auks 2008. aastal, käesoleva aasta juunis esitati seda Neeme Järvi juhatusel edukalt aga Leipzigi Gewandhausis. Neeme Järvi juhatusel ning ERSO osalusel on “Joonase lähetamine” talletatud ka nii CD-le kui DVD-le.

““Joonast” kuulates ja teksti jälgides tekib imetlus, kui erakordselt hästi on see hiiglaslik teos vormiliseks tervikuks saanud. /…/ Ligi kolme tunni pikkune suurvorm mõjub kui üks sügav hingetõmme. (Ia Remmel, Postimees, 24.11.2008)

Tartus avatakse Tobiase “Joonase lähetamisega” pidulikult äsja renoveeritud Pauluse kirik, Estonia kontserdisaalis avavad selle suurteosega oma hooajad Eesti Riiklik Sümfooniaorkester ja Eesti Kontsert. “Joonase lähetamise” ettekanded on pühendatud ERSO endise peadirigendi Peeter Lilje (1950–1993) 65. sünniaastapäevale.