Paavo Järvi pälvis Pariisis Sibeliuse medali

11. september 2015.

Dirigent Paavo Järvi sai Jean Sibeliuse loomingu andeküllase interpreteerimise ja salvestamise eest Sibeliuse medali, mille andis talle 9. septembri õhtul Pariisi Filharmoonia suures saalis üle Soome suursaadik Prantsusmaal Risto Piipponen.

Ainsana Prantsusmaal on Pariisi Filharmoonia juures tegutsev Pariisi orkester peadirigent Paavo Järvi juhatusel plaadistanud kõik seitse Sibeliuse sümfooniat. Paavo Järvi sõnul annab Prantsuse orkestri eriline kõla Sibeliuse muusikale värske tõlgenduse, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

“Tekib küsimus, et miks just Pariisi orkestriga , sest nemad võib-olla ei ole päris selle muusikaga üles kasvanud.” Selle kõrval leiab aga Paavo Järvi, et selles ehk ongi just see mõte – seda muusikat mitte ei peaks mängima ainult sellise väga põhjamaise või siis väga saksapärase tõlgendusega, vaid selline ladinalik-prantsuslik kirglikkus annab sellele palju uut juurde.

medaille-sibeliusSibeliuse medal on Järvile väärikas lõpetus Pariisi orkestri peadirigendina, ees ootab koostöö Jaapani Rahvusringhäälingu sümfooniaorkestriga.

“Ma alati kardan sellist rutiinset muusika tegemist – midagi hullemat ei ole kui lihtsalt selline tööl käimine.” ütleb Järvi. Kinnituseks ta leiab, et muusikas on rutiin muusika kõige suurem vaenlane, sest see muudab muusika keskpäraseks. “Sellepärast on mul parajasti kuus aastat siin täis ja selle aasta lõpus ma tunnen, et praegu on õige aeg siit ära minna.”

Sibeliuse medalit annab välja Sibeliuse ühing alates 1965. aastast väljapaistvate saavutuste eest Sibeliuse muusika esitamisel, uurimisel ja tutvustamisel.

Kokkuvõtvalt ütleb Järvi, et tegelikult on väga uhke tunne, sest ühele eestlasele on see Sibeliuse medal suur asi.

Vaata ka videolõiku ERRi uudisteportaalist: Aktuaalne Kaamera, 10.09.2015.


Algaval hooajal annab Paavo Järvi kaks kontserti ka Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga, juhatades 10. ja 12. märtsil Tartus ja Tallinnas kontserte pealkirjaga “Praha”, kus tuleb ettekandele Bedřich Smetana sümfooniliste poeemide tsükkel “Minu kodumaa”. Paavo Järvi: “Smetana “Minu kodumaa” on minu jaoks olnud alati väga eriline ja tähtis teos. Kui tavaliselt kantakse ette selle üksikuid osi, eriti kuulsat “Vltavat”, siis seekord esitame tsükli tervikuna.”

Käesoleva aasta kevadel jõudis plaadilettidele ERSO ja Paavo Järvi heliplaat Šostakovitši kantaatidega Prantsuse plaadifirmalt Erato, mis on pälvinud rohkelt positiivset vastukaja ja tunnustust rahvusvahelises pressis.