ERSO juubelihooaeg vaatab korraga nii tulevikku kui minevikku

07. september 2016.

9. septembri õhtul on Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 90. juubelihooaja avakontsert, mis on pühendatud maestro Eri Klasi mälestusele ning mida juhendab mitmekülgne dirigent Leif Segerstam.

ERSO 90. juubeliaasta juhatab sisse dirigent ja helilooja Leif Segerstami kirjutatud Sümfoonia nr 298 “Stretching thoughts towards…”, vahendas “Aktuaalne kaamera”. Eri Klasi mälestuseks loodud teose maailma esiettekanne on austusavaldus pool aastat tagasi meie hulgast lahkunud maestrole. Teose pealkiri kõlab eesti keeles “Mõtteid edasi venitades…”. Dirigent tõdes, et mõtteid võiks venitada edasi teiste dimensioonideni. “Kasutada muusikat kui kataklüsmi, mis aitab mõtted uuele tasemele ja kaugemale viia,” ütles ta ja nentis, et teose lõpus isegi koerad uluvad. “Meister on läinud, kuid meie, loomad, tunnetamse seda oma kuuenda meelega.”

Väärika juubeli puhul on ERSO’l plaanis kuulajateni tuua kuus kontserdisarja, minna vahetult enne jõule oma esimesele Hiina turneele ja lõpetada hooaeg Neeme Järvi 80. juubelile pühendatud kontsertidega. ERSO juhi Kristjan Halliku sõnul mõeldakse ka muusikalise järelkasvu peale.

Vaata videokatkendit ERSO pressikonverentsilt Tallinna Linnahallis.