“Pealtnägija” kiikas ERSO köögipoolele

16. november 2016.

1926. aastal Eesti Ringhäälingu raadioansamblina alustanud ja aastakümnete vältel rahvusvaheliselt tunnustatud ja Grammyga pärjatud 100-pealiseks orkestriks kujunenud kollektiiv on vaid õige pisut noorem kui Eesti Vabariik.

Üks külg, mida tavaline muusikanautleja üldjuhul ei näe, on see, kuidas suur orkester koos kolossaalsete pillidega ringi reisib. Kontrabass koos kastiga kaalub kuni 80 kilo, harf aga koguni 150 kilo.

“Pealtnägija” külastas näiteks ERSO pillikastiladu, aga tutvustas ka seda, millised on orkestriliikmete huvid väljaspool muusikat.

Orkestri vanim liige, 73-aastane Svjatoslav Zavjalov on ERSOs mänginud rohkem kui poole selle ajaloost – ei rohkem ega vähem kui 50 aastat. Svjatoslav pole oma poole sajandiga aga ERSO rekordihoidja, esimene viiul Imbi-Malle Kuus värvati orkestrisse paar nädalat varem.

“Pealtnägija” tegi juttu veel näiteks viiuldaja Miina Laanesaarega, kes annab orkestrandi ameti kõrvalt joogatunde, Kaja Kihoga, kes on üks kasside turvakodu asutuajatest ja vabatahtlikest ning Lõuna-Koreast pärit klarnetimängija Soo-Young Leega.

VAATA SAADET UUESTI!