Baiba Skride: igale uuele teosele läheneb interpreet respektiga

08. november 2017.

Novembris astub Eestis üles viiuldaja Baiba Skride, kes tuleb Tallinnasse ja Tartusse ERSO peakülalisdirigent Olari Eltsi kutsel, et tuua publikuni Heino Elleri viiulikontsert. Intervjuus kirjeldas Skride täpsemalt enda seost Olari Eltsiga.

Teil on olnud Olari Eltsiga pikk koostöö. Milline dirigent ta on?
Tunnen tõesti Olarit juba väga kaua ja olen alati meie koostööd nautinud. Ta on väga emotsionaalne ja kirglik, samas rikkalike teadmistega dirigent. Ta teab, mida orkestrilt tahab ja kuidas soovitud tulemuseni jõuda.

Ehk meenub mõni huvitav olukord ühistest lavakogemustest?
Lavalt praegu ei meenu, kuid meie viimaste ühiste kontsertide ajal Seattle’is korraldasime kontserdipäevade vahel endile Boeingu lennukitehase külastuse. See oli küll üks lõbus päev.

Olari Elts soovis kindlasti just teid Heino Elleri viiulikontserdi esitajaks nii kontsertidel kui ka salvestusel. Millised tunded selle teie jaoks täiesti uue teose suhtes valdavad?
Igale uuele teosele läheneb interpreet respektiga, püüdes leida parima võimaliku viisi selle tundma õppimiseks. Kuna ma naudin väga uusi väljakutseid, siis on just vähetuntud teostega kohtumine minu jaoks väga eriline ja põnev.

Kuidas te Elleri viiulikontserti kirjeldaksite?
Elleri kontsert on nii tehniliselt kui muusikaliselt üsna keerukas. Samas on tegemist väga ilusa teosega, seega ma olen väga õnnelik ennast sellele teosele pühendades. See koondab endas väga palju erinevaid meeleolusid – traagilisust, igatsust, sisemist ärevust. Seal on helgemaid ja õnnelikumaid hetki, samas ka ratsionaalsust. Helilooja kasutab isegi rahvamuusika sugemeid, põimides kõik meisterlikult ühtseks tervikuks.

Millised on teie alanud hooaja eeldatavad kõrghetked?
Olen väga rahul, et saan juba kolmandat korda esineda koos Berliini filharmoonikutega ja teist korda New Yorgi filharmoonikutega. Ees ootab taaskohtumine Gewandhaus orkestriga ja Euroopa turnee Bostoni sümfooniaorkestriga. Kuid loomulikult teevad rõõmu kõik esinemised.

Sündisite Lätis, kuid elate Saksamaal. Kui sageli külastate oma kodumaad?
Vaid paar korda aastas, kuid hinges kannan teda kogu aeg.

Mis on maailmakuulsaks artistiks olemise juures kõige keerulisem?
Pidev vajadus nõudmistele ja ootustele vastata, eriti neile, mille ise endale seadnud olen. Lisaks enesedistsipliin, vajadus toime tulla paljude ootamatute olukordadega, seda nii vaimses kui praktilises mõttes. Kõike seda arvesse võttes on mul ikkagi suurepärane ja täielikult rahuldust pakkuv elu.

Mis teeb ühe esinemise eriliseks?
Kui sünnib see saladuslik “miski”. Kui kõik, kes ettekandega seotud, tõusevad üksteist jäägitult usaldades justkui uuele tasandile, kus ollakse vabad nii eksperimenteerimisel, muusika kogemisel kui ka selle publikuni kandmisel.

Toimetaja: Kaspar Viilup

Loe intervjuud ERRi kultuuriportaalis.