Olari Elts: Heino Eller näitas, milline võiks olla eestilik orkestrimuusika

04. aprill 2019.

VAATA SAADET UUESTI

Kultuurisaade “OP+” tegi intervjuu dirigent Olari Eltsiga, kes on koos Eesti Riikliku Sümfooniaorkestriga otsustanud jäädvustada plaadile helilooja Heino Elleri varju jäänud orkestriteosed.

Dirigent Olari Elts tõdes kultuurisaates “OP+”, et kuigi Heino Elleri “Kodumaine viis” on eestlastele kõrva jäänud ja läbi selle identifitseeritakse end, siis on suur osa tema loomingust, mida ei tunta. “Eller pani maha need märgid, milline eestilik orkestrimuusika võiks olla,” sõnas ta ja nentis, et tema orkestripalasid aga enamik inimesed kuulnud pole.

Eltsi sõnul defineeris Heino Eller kõige muu kõrval ka Eesti viiulimuusika. Seetõttu on nad plaadifirma Ondine alt välja andnud ka Elleri viiulikontserdi, mida peetakse kõige esimeseks Eesti viiulikontserdiks. “See plaat on saanud väga head vastukaja ja praegu toimetame teise albumi kallal,” kinnitas ta.

“Elleri teoseid kuuleb kontserdisaalides harva ning sellel on palju põhjuseid, üks on näiteks see, et nad on väga rasked,” selgitas dirigent ja sõnas, et üheks omapäraseks jooneks on ka see, kuidas Eller tihendab orkestrit. “See teeb interpreteerimise väga keeruliseks, aga samas ka huvitavaks.”