ERSO muusikud pühendavad Eino Tambergi loomingule kaks kontserti: kõlavad kammermuusika ja lastelaulud

27. mai 2020.

Täna täitub 90 aastat helilooja, eesti muusika armastuse laulikuks ning teatraalse stiiliga romantikuks nimetatud Eino Tambergi sünnist. Selle puhul annavad ERSO muusikud kaks live-kontserti. Reedel, 29. mail kõlab Tambergi kammermuusika. 1. juuni hommikul tulevad esitusele Eino Tambergi lastelaulud, koos ERSO solistidega esinevad lauljatar Marianne Leibur ja pianist Joel Remmel.

Tähtsaimal kohal Tambergi loomingus on orkestri- ja lavamuusika ning valdav osa tema orkestriteostest kõlas esiettekandes just ERSO kontsertidel, sh kolm esimest sümfooniat (1978, 1986, 1989) Peeter Lilje juhatusel, neljas ehk “Sümfoonia epiloogiga” (1998) Arvo Volmeri juhatusel, neist viimane ongi pühendatud ERSO-le ja Arvo Volmerile. Palju kordi on ERSO esituses kõlanud Tambergi tunnusteoseks kujunenud “Concerto grosso” (1956), mis jõudis kiiresti mainekatele kontserdilavadele Moskvast New Yorgini, vahepeatustega Prahas, Helsingis ja Riias.

ERSO praeguse koosseisu muusikutest oli Eino Tambergil tihedaim koostöö trompetirühma kontsertmeistri Indrek Vauga. Sel reedel tuleb Indrek Vau esituses ettekandele kaks teost: „Muusika trompetile ja keelpilliorkestrile“ ning „Hüvastijätt“ sellisele haruldasele koosseisule nagu trompet ja keelpillikvartett.

Eino Tambergi 80. sünnipäeva puhul 2010. aastal andis Eesti Rahvusringhääling välja heliplaadi Tambergi trompetikontsertidega (Indrek Vau, ERSO, dirigent Paul Mägi). Indrek Vau meenutab: „Kui mul oli kaks trompetikontserti salvestatud, küsisin, kas ta oleks nõus kirjutama ka kolmanda. Eino ütles, et kolmandat ta enam ette võtma ei hakka, kuid küsis, et mida ma arvan tema varem loodud „Muusikast oboele“ – selle võiks edukalt trompetile seada. Nii sündiski kolmanda trompetikontserdi asemel „Muusika trompetile ja keelpilliorkestrile“. Talle väga meeldisid 1. ja 2. trompetikontserdi salvestised ning koos kolmandaga saigi autoriplaadi materjal kokku.“

Sel reedel kõlab „Muusikast trompetile ja keelpilliorkestrile“ kolm osa, kusjuures seda võib nimetada ka esiettekandeks, sest siiani on teos vaid salvestatud.

Lastekaitsepäeval tervitavad orkestri liikmed koos Marianne Leiburi ja Joel Remmeliga oma kuulajaid eesti lastelaulude klassikaga. Paljudele võib olla üllatuseks, et meile nii tuttavate ja omaste laulude muusika on kirjutanud helilooja Eino Tamberg.

Otseülekanded Estonia kontserdisaalist toovad kuulajateni Tammo Sumera ja Klassikaraadio.

Kontserdid on tasuta. Soovi korral on võimalus anda vabatahtlik panus ERSO toetuseks. Lisainfo: erso.ee/tv. ERSO TV live kontserdid jõuavad nii Youtube’i kui ka ERSO Facebok’i.