ERSO soolotšellistiks sai Indrek Leivategija

23. august 2021.

ERSO 95. juubelihooajal alustab tööd Eesti esindusorkestri tšellorühma kontsertmeistrina Indrek Leivategija. Nüüdsest on ERSO-l kaks tšellorühma kontsertmeistrit – senisel ametikohal jätkab ka Theodor Sink.

Suvel aset leidnud avaliku konkursi võitnud Indrek Leivategija on rahvusvaheliselt tegutsev solist ja kammermuusik, alates 2012. aastast on ta Bambergi Sümfooniaorkestri tšellorühma teine kontsertmeister. Varasemalt on Leivategija töötanud Baieri Ringhäälingu Sümfooniaorkestris, ta on sage külaline Leipzigi Gewandhaus-orkestris, Edela-Saksa Raadio Sümfooniaorkestris Stuttgardis ning jätkuvalt ka Baieri Ringhäälingu Sümfooniaorkestris. Õppejõuna juhendab Indrek Leivategija Saksa Rahvusliku Noorteorkestri ja Bambergi Sümfooniaorkestri Akadeemia, mentorina ka Tartus Elleri Akadeemia noori tšelliste. Leivategija jätkab paralleelselt ERSO tööga oma senisel positsioonil Bambergi Sümfooniaorkestris.

ERSO peadirigent ja kunstiline juht Olari Elts ootab koostööd tšellorühma uue kontsertmeistriga pikisilmi, nimetades Indrek Leivategijat Eesti keelpillimuusika üheks suurimaks aardeks. “Ta on pärjatud konkurssidel, saanud hea kogemuse Saksa kultuuriruumi parimates orkestrites ja – mis meie jaoks vast kõige olulisem – ta on väga hea kammermuusik, kelle soe toon ja detailitäpsus meid kõiki vaimustab,” ei jää Elts Indrek Leivategija tugevate külgede ülesloetlemisel napisõnaliseks.
ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik tunneb rõõmu, et võrreldes teiste maailma tipporkestritega konkurentsivõimelisel ERSO-l on kaks tšellorühma kontsertmeistrit. “Analoogselt paljude välisorkestritega on ka ERSO-l alates uuest hooajast kaks soolotšellisti, kes olulisimatel kontsertidel ning turneedel mängivad koos, aga muul ajal jagavad kohta nagu orkestri 1. viiuli kontsertmeistrid,” räägib Hallik lisades, et ERSO jaoks on suur rõõm, et meiega liitub Saksa tipporkestrite kogemusega Indrek Leivategija, kes toob oma teadmised tipporkestrite igapäevatööst ning kogemused koostööst tippdirigentidega nüüd ka kodumaale.

Nüüdseks 15 aastat Saksamaal elanud ja töötanud tšellist Indrek Leivategija hindab ERSO kõlakvaliteeti kõrgelt. “Olen ERSO käekäiku ja arengut nende aastate jooksul pingsalt jälginud ning aeg-ajalt orkestris kaasa mänginud. See kollektiiv on mulle ääretult oluliseks saanud. Mul on väga hea meel selle arengu üle, mis on orkestri kõlakultuuris ja mängukvaliteedis aset leidnud. Olari Eltsi peadirigendiks saamine 2020. aastal sai selle arengutee uueks verstapostiks,” kommenteerib tšellist. Käesoleva aasta suvel ERSO poolt välja kuulutatud avalik konkurss tšellorühma kontsertmeistri kohale oli Leivategija jaoks sobiv võimalus Eestisse tagasipöördumiseks. “Olen juba mõnda aega tahtnud ennast rohkem Eestiga siduda ning endamisi olen kodumaale tagasikolimise mõtteid mõlgutanud juba aastaid. Nüüd avaneski kauaoodatud võimalus, kuna ERSOsse loodi koordineeritud tšellorühma kontsertmeistri koht, mida alates augustist täidame koos Theodor Singiga.”
Algaval hooajal saab Indrek Leivategijat kuulda ERSO ees ka solistina. 14. jaanuari kontserdil “Talveromantika” kõlab tema esituses Camille Saint-Saënsi esimene tšellokontsert.
Indrek Leivategija alustas tšelloõpinguid viieaastaselt Elleri-nimelises Tartu Muusikakoolis Reet Metsa tšelloklassis. 2005/2006 tudeeris ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Henry-David Varema juhendamisel, suundudes seejärel Saksamaale, kus lõpetas 2013. aastal Müncheni Muusika- ja Teatrikõrgkooli magistrantuuri prof Wen-Sinn Yangi tšelloklassis. Selle kõrval täiendas ta end Itaalias Fiesole Muusikakoolis Natalia Gutmani juures.

Lisainfo:
Kärt Ruubel
5656 6272
kart.ruubel@erso.ee
www.erso.ee