Kakskümmend eraisikut toetasid Erkki-Sven Tüüri kümnenda sümfoonia tellimust

09. september 2022.

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO), Bochumi Sümfoonikud, Berliini Konzerthausi orkester ja Hongkongi Filharmoonia tellisid 2020. aastal helilooja Erkki-Sven Tüüri käest tema kümnenda sümfoonia, millega ERSO avab oma hooaja 16. septembril. ERSO tellimuse eest tasus Kultuuripartnerluse SA ja seda rahastasid kakskümmend Eesti kodanikku. Helitöö idee algatajaks on sel kontserdil solistina lavale astuv metsasarvekvartett German Hornsound, kes osales ka teose esiettekandel 2022. aasta mais koos Bochumi Sümfoonikute ning Olari Eltsiga.

ERSO juhatuse liige Kristjan Hallik märkis, et heliloomingule õla alla panemine annab võimaluse toetada just kõige olulisemaid inimesi meie kultuuris – loojaid. „Heliloomingu tellimises osalemisega saab toetaja panustada ajalugu mõjutavasse protsessi, sest valminud heliteos jääb Eesti kultuurilukku ja kõlab ka aastakümnete ning aastasadade pärast,“ lisas Hallik.

Sümfoonia tellimust toetasid Aku Sorainen, Allar Jõks, Siiri Tamm, Christina Jörg, Neeme Tammis, Meelis Asi, Ando Raud, Verni Loodmaa, Kaidi Ruusalepp, Toomas Vaher, Neinar Seli, Madis Tapupere, Ave Piik, Liina Vaidla, Janek Kukk, Hannes Lilp, Are Altraja, Anti Kalle, Aivar Mäemets, ja Lauri Ligi.

Kultuuripartnerluse SA juhataja Meelis Kubitsa sõnul on erasektori kaasamine heliloomingu tellimisse üks sihtasutuse tegevuse prioriteete. „Lisaks käesolevale tellimusele asutasid Advokaadibüroo Sorainen, Eften Capital, Hansa Grupi Noore Muusiku Fond ja Eesti Heliloojate Liit tänavu kevadel heliloomingu tellimiseks fondi. Olen veendunud, et erasektoris on selliste algatustega liitujaid lähiajal veelgi,“ sõnas Kubits.